Franse burgemeester mag homohuwelijk niet weigeren

De Franse Senaat stemde in april definitief in met het mogelijk maken van het homohuwelijk.
De Franse Senaat stemde in april definitief in met het mogelijk maken van het homohuwelijk. Foto AFP / ANP

Burgemeesters in Frankrijk mogen niet weigeren het homohuwelijk te voltrekken, ook niet als zij daar principiële bezwaren tegen hebben. Dat heeft de Constitutionele Raad vrijdag besloten.

Zeven Franse burgemeesters stapten vorige maand naar de raad om de wet die het homohuwelijk mogelijk maakt aan te vechten, meldt persbureau Novum. Zij wilden dat er een bepaling kwam voor burgemeesters en hun wethouders die homo’s of lesbiennes op principiële gronden niet in de echt willen verbinden.

Homoseksuelen in Frankrijk mogen sinds dit jaar trouwen en kinderen adopteren. In april ging de Franse Senaat akkoord met de wet die dat mogelijk maakt, en in mei oordeelde de Constitutionele Raad dat het homohuwelijk niet in strijd is met de Franse grondwet. Diezelfde maand trouwde het eerste homostel in Montpellier.

Groot protest tegen homohuwelijk

De openstelling van het huwelijk voor homo’s riep veel weerstand op. Duizenden mensen gingen tijdens verschillende demonstraties de straat op in een poging de wet tegen te houden.

In mei pleegde de 78-jarige conservatieve essayist Dominique Venner zelfmoord zelfmoord in de Notre Dame door zichzelf neer te schieten. Hij was fel tegen de legalisering van het homohuwelijk.