Frans links ruziet om uitgezette Leonarda

Links Frankrijk is hevig verontwaardigd over de uitzetting van een 15-jarig meisje naar Kosovo. Dit lijkt wel het beleid van de rechtse oud-president Sarkozy.

De 15-jarige Leonarda Dibrani in het Kosovaarse Mitrovica, eerder deze week. Ze is door de Franse politie uit een schoolbus gehaald om te worden uitgezet. Foto AFP

De linkse Franse regering ligt in eigen gelederen zwaar onder vuur na de uitzetting van een 15-jarig uitgeprocedeerd meisje van Roma-afkomst naar Kosovo. Verantwoordelijk bewindspersoon Manuel Valls, met zijn imago van onverbiddelijke crimefighter de populairste minister uit het kabinet, moet uitleg geven.

Leonarda Dibrani is vorige week in het oostelijke departement Doubs, op de grens met Zwitserland, tijdens een schoolreisje ten overstaan van haar klasgenoten door de politie uit de schoolbus gehaald om met haar familie naar Kosovo gestuurd te kunnen worden. Ze woonde bijna vijf jaar in Frankrijk en spreekt naar eigen zeggen geen woord Albanees.

„Frankrijk is mijn thuis”, zei ze in prima Frans in een van de vele rechtstreekse tv-interviews vanuit Kosovo. Gisteren bleek dat haar vader gelogen heeft over de herkomst van de familie. Hij had gezegd dat het gezin uit Kosovo komt, om asiel te krijgen. Maar alleen hij is oorspronkelijk Kosovaars, terwijl zijn vrouw en kinderen in Italië zijn geboren en zich vrij in Frankrijk hadden kunnen vestigen.

Een ruime meerderheid van de Fransen is voor streng immigratiebeleid, maar er is kritiek op de „hardvochtige” wijze waarop dit specifieke geval door de autoriteiten is behandeld. Voor veel linkse politici is de zaak het zoveelste bewijs dat er sinds de socialistische verkiezingswinst vorig jaar op veel dossiers niet gebroken is met de zo verfoeide politiek van oud-president Nicolas Sarkozy.

Valls, die met zijn uitspraken over veiligheid en integratie de ‘linkse Sarkozy’ wordt genoemd, zou volgens enkele leden van de linkervleugel van de Parti Socialiste moeten aftreden. Dat was ook de eis van rond de duizend scholieren die gisteren in Parijs de straat opgingen.

Minister van Onderwijs Vincent Peillon eiste eerder deze week dat scholen „beschermd gebied” worden. „Er is de wet. Maar er zijn ook waarden waar links niet mee marchandeert”, twitterde de socialistische parlementsvoorzitter Claude Bartelone. Links dreigt „haar ziel te verliezen”.

Zijn achterban wil nu dat president Hollande kleur bekent. ‘Roma, uitzettingen: Verklaar u, meneer de president’, kopte het linkse dagblad Libération vanmorgen op de omslagpagina, boven het gefronste voorhoofd van de president. Maar Hollande lijkt dat niet van plan. Volgens bronnen rond het Elysée steunt hij de lijn van Valls. Hij ziet Valls als het socialistische antwoord op de opkomst van het uiterst rechtse Front National.

De minister van Binnenlandse Zaken stuurde eerder dit jaar een circulaire aan departementale prefecten, waarin hij hen opriep uitzettingen na afgewezen asielverzoeken „zo snel mogelijk” uit te voeren.

Toen de rechtse krant Le Figaro hem er vorige week van betichtte dat dat allemaal ketelmuziek was, terwijl het aantal uitzettingen onder Valls „in vrije val” was geraakt, reageerde de minister onverwijld met statistieken waaruit zou blijken dat hij zelfs méér mensen had uitgezet dan in de tijd van Sarkozy. „Is dat normaal als je socialist bent?” zei de verontwaardigde Jonge Socialisten-voorzitter Thierry Marchal-Beck gistermiddag in Le Monde.

    • Peter Vermaas