Forse omzetdaling Goldman Sachs

None

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft in het derde kwartaal een onverwacht forse omzetdaling geleden van 20 procent, als gevolg van afgenomen handelsactiviteit in onder meer obligaties. De bank had te lijden onder terughoudendheid van klanten wegens oplopende rentestanden en onzekerheid over het beleid van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve.

Dat bleek gisteren bij de presentatie van cijfers over de periode van juli tot en met september bij Goldman Sachs. De bank boekte een omzet van 6,7 miljard dollar (4,9 miljard euro), een afname met een vijfde ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden en ruim onder de 7,4 miljard dollar die analisten hadden verwacht.

Ondanks de tegenvallende resultaten wist Goldman zijn kwartaalwinst echter op hetzelfde niveau te houden als die van het derde kwartaal van 2012, door fors te snijden in het bedrag dat de bank opzij zet voor beloningen en bonussen aan het einde van het jaar. Die kosten werden gekort van 3,7 miljard tot 2,4 miljard. De winst bedroeg 1,5 miljard dollar, een fractie hoger dan een jaar geleden.

Bestuursvoorzitter Lloyd Blankfein van Goldman Sachs weet de flinke omzetdaling aan een afwachtende houding onder klanten. „De resultaten weerspiegelen een periode van lage activiteit”, zei hij. Met name de omzet bij de divisie voor handel in obligaties, valuta’s en grondstoffen liep in het derde kwartaal sterk terug, met 44 procent.

De omzetdaling bevestigde vrees dat beleggers in obligaties aan de zijlijn zijn gaan staan uit onzekerheid over de toekomst van het stimulansbeleid van de Federal Reserve. De Fed gaf eerder dit jaar aan een begin te willen maken met de afbouw van 85 miljard dollar aan steunaankopen van obligaties. Dat heeft geleid tot onrust op de obligatiemarkt.

Ook handel bij andere grote Amerikaanse banken als JPMorgan, Citigroup en Bank of America, had daaronder te lijden, maar bij Goldman Sachs was de schade groter. Volgens het bedrijf komt dat omdat het een bovengemiddeld aantal institutionele beleggers als pensioenfondsen onder zijn klanten rekent, die minder bereid zijn risico’s te nemen.

De vraag is of handelsopbrengsten in het huidige kwartaal zullen aantrekken. Blankfein denkt van wel. „Als begrotingskwesties van de Verenigde Staten worden opgelost voor de langere termijn, zouden we verbetering kunnen zien van het sentiment onder bedrijven en investeerders, die de basis kan vormen voor een blijvend herstel.”

Aandelen van Goldman Sachs daalden gisteren met bijna 4 procent aan de New York Stock Exchange.

    • Frank Kuin