Een recensent leest de nieuwe Bridget Jones

None

Maandag, 08.07 uur Alle vrouwen moeten dood. Nu ja, alle vrouwen boven de 45 moeten dood. Nu ja: Bridget Jones moet dood. Bij de meeste maatschappelijke fenomenen is vrouwenhaat het beste verklaringsmodel, en zeker bij de giftige ontvangst van Helen Fieldings Mad about the boy. ‘Het boek is even slecht als de spaghetti van de hoofdpersoon’, schreef een Britse criticus (alsof Engelsen verstand van spaghetti hebben). Zelfspot van een 30-jarige, dat willen we lezen, maar een oudere vrouw, een weduwe, moet niet om aandacht vragen. In 2013 willen we niets meer met Bridget te maken hebben.

Eén kop thee, een banaan, vier boterhammen met kaas.

13.32 uur

Een collega schiet de eerste gaten in mijn Bridget-theorie. Ze zegt: er zijn toch allerlei andere ouderevrouwenboeken die succes hebben? Denk aan Zadelpijn I, II en III. Maar Van Sambeek is nooit jong geweest, werp ik tegen. Bridget Jones wel. Háár vergeven we de veroudering niet.

1 zakje (166 g) Red Band Dropduo’s.

23.12 uur

Mad about the boy is de hele avond niet uit de tas geweest – een mens moet zijn theorie niet meteen willen doodchecken.

Drie glazen Touraine.

Dinsdag, 14.40 uur

Begonnen met lezen. Op pagina 2 staat ‘die donkerharige voetballer van Liverpool met dat woede-bijtprobleem’. Daarna 5 minuten en 12 seconden naar oude Ajaxgoals van Luis Suárez zitten kijken.

3 honingdropjes, gevonden in het zijvak van mijn tas.

15.29 uur

Pagina 16. De pop van de dochter heet Syfilis. Volgens mij is het gewoon een hartstikke leuk boek.

Nieuwe zak Dropduo’s, gehaald door collega (Bridgetsceptica).

16.04 uur

Pagina 66. Tweede treurnis-om- Mark-Darcy-scène. Die zijn niet best – verdriet is bij Fielding clichéverdriet. Had ze hem niet een pakje sigaretten kunnen laten kopen? Maar ook in de oude (jonge) Bridget was de ernst saai. Hoe ze zich in de ondergekotste lakens van haar kinderen wikkelt om naast ze in slaap te vallen is wel weer gezellig.

Eén dubbele espresso.

Woensdag, 0.23 uur

Pagina 155. Hugh Grant is een parodie op zichzelf (geworden). Spannende sneeuwobsessie, dat dan weer wel. De schoolscènes zijn briljant.

Drie glazen Sangoviese, deels bij de knolselderijgratin.

4.41 uur

Wakker na harde klap. Kat is op bed gesprongen en heeft het boek op de grond gegooid. Weet niet meer bij welke pagina ik in slaap viel.

Slokje water.

Helen Fielding: Bridget Jones. Mad About the Boy. 380 blz. € 19,95

    • Arjen Fortuin