Een doodskisttaart van chocolade is een verschrikkelijk lekker toetje

Een nieuw blad met vertaalde recepten van de Amerikaanse stijltycoon Martha Stewart biedt prachtige, ingewikkelde taarten.

Het is een titel van niks: Feestelijke taarten. Het bekt niet lekker, veel lettergrepen, en bovendien is het zo weinig origineel.

Of is het juist een briljante titel voor een tijdschrift? Je bent wel meteen in de stemming. Feest! En je krijgt meteen zin. Taart! Maar godallemachtig, denk je als je het doorbladert, wat een werk, al die taarten bakken.

Feestelijke taarten is van de Amerikaanse stijltycoon Martha Stewart, van de über-Amerikaanse huisvlijt; de oer-Hollandse appeltaart is voor haar waarschijnlijk niet exciting genoeg, te simpeltjes. In het blad staan recepten van „meer dan 50 taarten & cupcakes” (het zijn er 51). Martha laat ons maken: sterrenhemeltaart, kiptaart (hier kom ik nog op terug), cakejes met glitterpatroon, taart met gevlochten mandpatroon met marsepeinen aardbeien en ga maar door. Het klinkt ingewikkeld en heerlijk en suikervol, en zo ziet het er ook uit op de prachtige foto’s.

Die kiptaart heeft niets met kip te maken, het is gewoon een enorme kipvormige taart met veertjes van botervette botercrème. In de serie dierentaarten nog de vistaart, giraffetaart en griezelige duizendpoottaart. Alsof je een kleuterkookboek doorbladert. En zie daar, de spooktaart!

Het is een mooi gestyled blad, leuk voor taartbakliefhebbers – maar die hebben al vele centimeters aan taartkookboeken. Betalen die € 12,95 voor nog meer taartrecepten? Kassa voor Martha, met haar vertaalde recepten.

Tot slot feestelijke taart 46. De brownie-doodskisttaart. „Een grote doodskisttaart van chocolade, gedecoreerd met suikerglazuur is een verschrikkelijk lekker toetje.” Hmm, zal wel.