Consumentenvertrouwen op hoogste punt in twee jaar

Winkelend publiek in het centrum van Amsterdam.
Winkelend publiek in het centrum van Amsterdam. Foto ANP/Evert Elzinga

Consumenten waren deze maand iets minder pessimistisch dan de maand daarvoor. Het consumentenvertrouwen verbeterde zes punten en kwam daarmee uit op -27, het hoogste punt in twee jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend.

Alle onderdelen van het consumentenvertrouwen verbeterden, maar het consumenten waren vooral een stuk minder somber over de economische situatie in de komende 12 maanden, aldus het CBS. Ook zijn mensen minder pessimistisch over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden.

De deelindicator koopbereidheid verbeterde ook, van -26 naar -23. Over de ontwikkeling van de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden en in de afgelopen 12 maanden dachten consumenten minder negatief dan in september. Voor de tweede keer op rij staan ze positiever tegenover het doen van grote aankopen dan een maand eerder, zoals wasmachines en televisies.

    • Annemarie Coevert