Concertgebouworkest wil actie op tournee Rusland

De Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubels kreeg gisteren in de rechtbank in Moermansk te horen dat hij niet op borgtocht vrij komt. De arrestatie van dertig bemanningsleden van Greenpeace-schipArctic Sunrise is slechts een van de vele incidenten die de relatie tussen Nederland en Rusland de afgelopen weken ernstig heeft verstoord. Foto Reuters

Het Koninklijk Concertgebouworkest bespreekt vandaag met homo-organisatie COC de aard van een mogelijke actie tegen het schenden van mensenrechten in Rusland. In het kader van de wereldtournee van het 125-jarige orkest staan twee optredens gepland, in St. Petersburg en Moskou op 8 en 9 november. In Moskou zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima daarbij. De aanwezigheid van president Poetin bij het concert staat nog niet vast.

De relatie tussen Nederland en Rusland staat onder druk sinds begin deze maand een Russische diplomaat in Den Haag werd opgebracht.

Voorafgaand aan het overleg met het orkest liet COC-voorzitter Tanja Ineke weten dat ze vindt dat het orkest stelling moeten nemen tegen het schenden van mensenrechten in Rusland. „Ik zou denken aan het spelen van een stuk muziek van de homoseksuele componist Tsjaikovski. Je moet doen waar je goed in bent.”

Initiatiefnemer van de acties is alt-violist Vincent Peters. „Het beleid van het orkest op tournees naar landen als China en Abu Dhabi, waar de mensenrechten ook onder druk staan, was steeds om via muziek en masterclasses een brug te slaan”, zegt hij. „Hoe apolitiek mag je zijn? Onze regering keurt de schending van mensenrechten af. Het is veel beter wanneer we ons daar actief achter scharen. ”

    • Mischa Spel