Concertgebouworkest voert geen actie tijdens concerten Rusland

Het Concertgebouworkest
Het Concertgebouworkest Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Het Concertgebouworkest gaat geen actievoeren tijdens de drie concerten in Rusland in november. Dat schrijft het orkest in een verklaring op de website. Vanmorgen was er een gesprek met homo-organisatie COC over de aard van een mogelijke actie tegen het schenden van mensenrechten in Rusland.

Het Concertgebouworkest “kent sinds lang een grote diversiteit qua afkomst, geslacht en seksuele geaardheid”, vandaar dat er oriënterende gesprekken waren met belangengroeperingen. Maar er wordt niet overgegaan tot actie. Volgens persdienst Novum waren er geruchten dat het orkest werk van de homoseksuele componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zou spelen.

De directie hoopt wel dat deze concerten aan beleidsmakers en mensenrechtenorganisaties gelegenheid bieden voor diverse ontmoetingen en gesprekken, en een podium creëren voor dialoog, nu en op de lange termijn.

Het orkest spreekt zich ook uit over de aanwezigheid van de koning en de koningin: “Het orkest verheugt zich op de aanwezigheid van de Koning en Koningin bij het eerste concert in Moskou.” Premier Rutte zei zojuist ook op zijn wekelijkse persconferentie dat er geen reden is het bezoek van Willem-Alexander en Máxima niet door te laten gaan. Oppositiepartijen hadden hier op aangedrongen, vanwege de recente incidenten tussen Nederland en Rusland. het Nederland-Ruslandjaar is daardoor steeds meer onder druk komen te staan.

    • Mirjam Remie