Collier, Roiphe en Samuel Butler in de bijlage Boeken

Vandaag in de bijlage Boeken, die iedere week in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: – Maartje Somers over het boek Exodus, waarin econoom Paul Collier aanbevelingen doet om de migratiestromen in goede banen te leiden, zoals quota, selectie, geforceerde integratie en meer ontwikkelingshulp. Hoe reëel is hij? En hoe zit het met de uitvoerbaarheid?

Vandaag in de bijlage Boeken, die iedere week in het hart van NRC Handelsblad verschijnt:

- Maartje Somers over het boek Exodus, waarin econoom Paul Collier aanbevelingen doet om de migratiestromen in goede banen te leiden, zoals quota, selectie, geforceerde integratie en meer ontwikkelingshulp. Hoe reëel is hij? En hoe zit het met de uitvoerbaarheid?

- Toef Jaeger interviewde Katie Roiphe, de Amerikaanse schrijfster die zichzelf een ‘dissidente feminist’ noemt. In Roiphes deze week in vertaling uitgekomen boek Lof van het rommelige leven bindt ze de strijd aan met mensen die tolerant doen, maar andersdenkenden weinig ruimte laten. “Ik zal mensen altijd wel op de zenuwen werken. Ik denk dat dat zelfs zou gebeuren als ik een boek over tuinieren zou schrijven.”

- Robert Gooijer over de nieuwste loot aan de James Bond-boom: Solo, geschreven door William Boyd. “Bond is film, geen boek.”

- Twee Duitse schrijvers baseerden een allebei een roman op de man die niet uit de kast durfde te komen, maar wel de strijd durfde aan te binden met Hitler: Thomas Mann. Hoe goed zijn Britta Böhlers De beslissing en Hans Pleschinsky’s Königsallee?

- Pieter Steinz las de nieuwe roman van Jonathan Coe, Expo 58, een komische spionageroman tegen het decor van het Brussel van 1958, waar destijds de wereldexpositie werd georganiseerd. Maakt Coe net zo veel indruk als met een roman als The Rotters’ Club?

- Bas Heijne las het zojuist vertaalde De weg van alle vlees (1903) van Samuel Butler. De roman wordt vaak omschreven als een aanval op de Victoriaanse hypocrisie, maar het is veel meer dan dat, zo ondervond Heijne.

    • Sebastiaan Kort