College van Bestuur steunt rector Islamitische Universiteit

Archieffoto: Studente zoekt een boek in de bibliotheek van de Islamitische Universiteit van Rotterdam.
Archieffoto: Studente zoekt een boek in de bibliotheek van de Islamitische Universiteit van Rotterdam. Foto Hollandse Hoogte / Ronald van den Heerik

Het College van Bestuur van de Islamitische Universiteit in Rotterdam steunt rector Ahmet Akgündüz, die in opspraak raakte na anti-Westerse uitspraken. Dat laat het college weten in een persverklaring. Minister Asscher zei gisteren dat de school de uitspraken moet terugnemen, anders is de accreditatie in het geding.

In een pamflet schrijft rector Akgündüz dat de demonstraties in Turkije deze zomer het werk zijn van “goddelozen”, “moskeevijandige architecten”, “aanhangers van Assad die moslims doden” en “mensen met een westerse levensstijl”. Tegenstanders van de Turkse premier Erdogan noemt hij “vijand” van hun “religie en vaderland”.

Het College van Bestuur van de IUR laat weten “met teleurstelling” te hebben kennisgenomen van onjuiste berichtgeving met betrekking tot professor Akgündüz.

“Hierin heeft de rector, zich beroepende op de vrijheid van meningsuiting, academische onderwerpen vanuit een islamitisch-wetenschappelijk perspectief toegelicht zonder enige vorm van discriminatie, belediging, haat of afkeer jegens (geloofsaspecten van) bevolkingsgroepen tot uiting te hebben gebracht.”

Asscher: teksten stuiten me tegen de borst

Asscher zei gisteren in de Kamer dat de opmerkingen hem “tegen de borst” stuiten. Tweede Kamerleden van CDA, PvdA en VVD hadden hem gisteren om opheldering gevraagd. Asscher zal in gesprek gaan met het IUR en wil dat de school de teksten terugneemt.