Britse regering sms’t illegalen dat ze het land moeten verlaten

Er waren al rondrijdende busjes met de tekst ‘ga naar huis’. Nu krijgen illegalen een sms met dezelfde boodschap.

„U moet het Verenigd Koninkrijk verlaten, u heeft niet langer het recht hier te verblijven.” Een sms-je van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Gestuurd naar 40.000 mobieltjes, in een poging illegalen ervan te overtuigen het land te verlaten. Eerder deed de regering dat al met busjes die in Londense wijken rondreden met de tekst ‘Ga naar huis’.

Maar de sms-jes kwamen ook bij mensen terecht die al jaren in het Verenigd Koninkrijk wonen, zo ontdekte The Independent. Onder hen Suresh Grover, een burgerrechtenactivist, en Bobby Chan, die bij een advocatenkantoor immigranten bijstaat. In totaal kwamen er 140 klachten binnen.

Grover zei tegen The Independent „geschokt te zijn”. „Ik kwam hier met mijn ouders in 1966 uit Oost-Afrika, en heb altijd een Brits paspoort gehad.” Chan, die dertig jaar geleden Brits staatsburger werd, zei tegen Channel 4: „Eerst dacht ik dat het grappig was. De immigratiedienst is dus zo incompetent.” Maar hij maakt zich zorgen dat de sms-jes anderen, die zich minder zeker voelen over hun status, bang maakt, en van migranten criminelen maakt. En bovendien: „Als ik een illegaal ben, denk je dan dat ik antwoord geef?”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er „enkele fouten” zijn gemaakt, maar dat het haar taak is immigratieregels uit te voeren. De Britse regering wil nettomigratie terugbrengen tot onder de 100.000 per jaar in 2015.

De staatsecretaris voor Immigratie, Mark Harper, zei gisteren tegen de BBC dat de busjes met ‘Ga naar huis’ mogelijk door het hele land gaan rijden. Op de busjes kwam veel kritiek, ook van de LibDems, de kleinste coalitiepartner. Oppositiepartij Labour beschuldigde de regering ervan de taal van het extreemrechtse National Front uit de jaren zeventig te gebruiken.