Brandweerman die overlevende vliegramp San Francisco overreed niet vervolgd

De brandweerman die een overlevende van het vliegtuigongeluk met een toestel van Asiana Airlines in San Francisco overreed en doodde, wordt niet vervolgd. Er is slechts sprake geweest van een “tragisch ongeluk”.

Deze foto van de National Transportation Safety Board laat het uitgebrande vliegtuig zien.
Deze foto van de National Transportation Safety Board laat het uitgebrande vliegtuig zien. Foto Reuters/ NTSB

De brandweerman die een overlevende van het vliegtuigongeluk met een toestel van Asiana Airlines in San Francisco overreed en doodde, wordt niet vervolgd. Dat maakten aanklagers vandaag bekend, schrijft persbureau AP.

Het 16-jarige meisje, Ye Menguan, overleefde het ongeluk in juli om vervolgens overreden te worden door een brandweerwagen toen ze bedekt was met schuim. Maar haar dood “was een tragisch ongeluk waarbij er geen sprake was van een overtreding van de wet”, zo oordeelde officier van justitie Steve Wagstaffe. Hij kwam tot die conclusie na bestudering van rapporten van de hulpdiensten, video’s en een onderzoek van de lijkschouwer.

Drie doden na ongeluk

Bij het ongeluk op het vliegveld van San Francisco kwamen nog twee andere mensen om het leven. De overige 304 passagiers overleefden het ongeluk. De oorzaak van het ongeluk wordt nog steeds onderzocht. Van een mechanisch probleem lijkt geen sprake geweest.

Het tweemotorige vliegtuig kwam uit Shanghai in China en had in Seoul een tussenstop gemaakt. Getuigen en inzittenden verklaarden dat de piloot vlak voor de crash flink gas gaf, alsof hij zich realiseerde dat hij te laag zat. Het vliegtuig bleek beduidend langzamer te hebben gevlogen dan de bedoeling was.

Staart brak, mogelijk door raken muur

De luchthaven van San Francisco ligt aan het water en aan het eind van de start- en landingsbanen is een muur gebouwd die moet voorkomen dat een vliegtuig dat doorschiet te water raakt. Mogelijk heeft het toestel met zijn landingsgestel of staart deze muur geraakt. De staart brak af en het toestel vloog in brand.

Later bleek ook dat de piloot van het toestel nog amper met dit type Boeing had gevlogen.

    • Frank Huiskamp