Ten minste honderd huizen bij Australische stad Sydney verwoest door vuur.

None
Foto EPA

Boven de befaamde Harbour Bridge in de Australische stad Sydney is de rook zichtbaar van grote bosbranden, die aan de rand van de stad woeden. In de staat New South Wales zijn circa honderd huizen verwoest door branden. Eén man overleed aan een hartaanval toen hij probeerde het vuur bij zijn huis weg te houden. Duizenden mensen in buitenwijken van Sydney, de grootste stad van het land, hebben noodgedwongen de nacht doorgebracht in noodopvang. De branden rukten zo snel op dat het voor hen niet verantwoord was in hun huis te blijven.

Volgens de brandweer in New South Wales zijn er circa honderd brandhaarden, waarvan dertig nog niet onder controle zijn. Vooral ten westen van Sydney, bij de Blue Mountains en ten noorden van de stad woeden de branden.

Bewoners van New South Wales waren al bezorgd dat de komende zomer, zoals vaker de laatste jaren, veel bosbranden met zich mee zou brengen. Afgelopen winter bleven de temperaturen hoog en viel er weinig regen. Begin september, in Australië prille lente, was de brandweer in delen van New South Wales en Queensland bezig grote stukken land preventief af te branden om de schade te beperken.