Beveilig je huis vooral beter dan de buren

Amsterdam telde 9 procent meer inbraken dan vorig jaar. Nieuw-West is koploper. De politie komt met een Donkere Dagen Offensief.

Vooral oude woningen met slecht hang- en sluitwerk zijn in trek bij inbrekers. De politie geeft op haar website tips voormaatregelen. Foto Thinkstock

Maandagnacht in De Pijp. Een onbekende man (43) klopt aan bij een appartement op de tweede verdieping. Hij vraagt om een glas water. De bewoner vertrouwt het niet en stuurt hem weg. Als de man weg is, loopt de bewoner naar de derde etage. Hij ziet inbraaksporen en belt de politie. Een straat verderop breekt de man nogmaals in, waarbij hij de deur van het trappenhuis openlaat. Dat zien agenten die op de melding uit de andere straat zijn afgekomen. Ze lopen naar binnen en houden hem aan.

Het inbraakseizoen is weer begonnen. Als de dagen korter worden en de nachten langer, gaan meer inbrekers op pad. Net als de politie. Die houdt in de winter een ‘Donkere Dagen Offensief’. Dit betekent: extra toezicht in woonwijken en drukke winkelgebieden, met specifieke aandacht voor zogenoemde high impact crime. Dat is criminaliteit die mensen persoonlijk diep raakt, zoals inbraken, overvallen en straatroof – smartphones en tassen die uit handen worden gerukt.

Uit de Korpsmonitor die de nationale politie vorige week publiceerde, blijkt dat die high impact crime vorig jaar in Nederland daalde. Inbraken en geweldsmisdrijven namen met enkele procenten af, het aantal overvallen en straatroven lag zelfs 8 respectievelijk 10 procent lager dan een jaar eerder.

Amsterdam is de enige van de grote steden waar de high impact crime niet daalde, maar steeg. Dit terwijl de Amsterdamse politie zich juist extra is gaan richten op bestrijding van deze vormen van misdaad. Alleen het aantal geweldsmisdrijven daalde substantieel. Andere categorieën high impact crime stegen of stabiliseerden. Het aantal inbraken steeg met 9 procent.

In Amsterdam worden de meeste woninginbraken gepleegd in Nieuw-West. Dat komt volgens het stadsdeel onder meer door het grote aantal oude portiekwoningen met slecht hang- en sluitwerk. Portiekdeuren die slecht sluiten, maken het voor inbrekers aantrekkelijk ‘een kijkje’ te nemen.

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud stuurde deze week een brief aan de corporaties met een oproep maatregelen tegen inbraak te treffen. Stadsdeel en politie leveren hun aandeel aan inbraakpreventie door voorlichting en extra surveillances.

Voor bewoners die zelf actie willen ondernemen, heeft de politie op haar website veel tips tegen woninginbraak. Niet allemaal kosten ze geld: laat geen ramen en deuren open, hang geen adreslabel aan je sleutelbos en twitter niet dat je op vakantie gaat.

Een advies dat wij ooit van iemand kregen: zorg ervoor dat jouw huis beter beveiligd is dan dat van je buren, dan wordt er bij jou tenminste niet ingebroken.

    • Yasmina Aboutaleb