Concertgebouworkest wil actie op tournee Rusland

Slot applaus van het 125-jarig jubileum Concertgebouw en Koninklijk Concertgebouworkest.
Slot applaus van het 125-jarig jubileum Concertgebouw en Koninklijk Concertgebouworkest. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het Koninklijk Concertgebouworkest bespreekt vandaag met homo-organisatie COC de aard van een mogelijke actie tegen het schenden van mensenrechten in Rusland. In het kader van de wereldtournee van het 125-jarige orkest staan twee optredens gepland, in St. Petersburg en Moskou op 8 en 9 november. In Moskou zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima daarbij. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer dringen erop aan dat dat niet gebeurt. De aanwezigheid van president Poetin bij het concert staat nog niet vast.

COC wil dat Concertgebouw orkest stelling neemt

De relatie tussen Nederland en Rusland staat onder druk sinds begin deze maand een Russische diplomaat in Den Haag werd opgebracht. Voorafgaand aan het overleg met het orkest liet COC-voorzitter Tanja Ineke weten dat ze vindt dat het orkest stelling moeten nemen tegen het schenden van mensenrechten in Rusland.

„Ik zou denken aan het spelen van een stuk muziek van de homoseksuele componist Tsjaikovski. Je moet doen waar je goed in bent.”

Initiatiefnemer van de acties is alt-violist Vincent Peters. Hij zegt in NRC Handelsblad:

„Het beleid van het orkest op tournees naar landen als China en Abu Dhabi, waar de mensenrechten ook onder druk staan, was steeds om via muziek en masterclasses een brug te slaan. Hoe apolitiek mag je zijn? Onze regering keurt de schending van mensenrechten af. Het is veel beter wanneer we ons daar actief achter scharen.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad meer over de gespannen verhoudingen tussen Rusland en Nederland.