18-jarige Antwerpse Syriëstrijder in Nederland op ‘veilige locatie’

De Vlaamse jongen werd maandenlang door zijn vader in Syrië gezocht.

None
Foto WAS

Geronseld door extremisten? Of zelf een ronselaar? De Antwerpse Syriëstrijder Jejoen Bontinck mag het de Belgische justitie binnenkort zelf komen uitleggen. Na een maandenlang verblijf in Syrië is de 18-jarige Bontinck nu in Nederland, waar zijn vader zich over hem ontfermt. Dit meldt De Standaard. De Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is op de hoogte.

„Jejoen zit op een veilige locatie”, zegt vader Dimitri Bontinck in die krant. „Ik moet voorzichtig zijn. We zijn volop bezig met de reddingsactie.” Met ‘reddingsactie’ doelt hij op een terugkeer naar Antwerpen, waar zijn zoon Jejoen vrijwel zeker zal worden aangehouden. De raadsels rond zijn verblijf in Nederland passen in het thrillerscenario waarin zoon én vader strijden om de hoofdrol. Afgelopen voorjaar vertrok zoon Bontinck naar Syrië om er te strijden tegen het regime van president Assad. Naar schatting 80 Belgische jongeren deden hetzelfde.

„Hij is een slachtoffer, geronseld door radicale moslims”, zei vader Dimitri die na de verdwijning van zijn zoon onmiddellijk de media opzocht. Hij deed zijn beklag over de overheid „die helemaal niets doet tegen de radicalisering van jongeren”. Waarop de ex-militair zelf actie ondernam en zijn zoon achterna reisde, met in zijn kielzog een journalist en een fotograaf.

België was getuige van de zoektocht van de vader die zich via Skype live meldde in het VRT-journaal. Over de zoon kwam men weinig te weten. Over de avonturen van zijn vader des te meer: Dimitri werd in Syrië vastgehouden door een ‘groepering’, hij werd geboeid, kreeg een kap over zijn hoofd, werd aangezien voor spion.

De mediagenieke aanpak van Bontinck senior bracht de Belgische politiek in verlegenheid. In allerijl werd een taskforce opgericht om te onderzoeken door wie jongeren worden gerekruteerd. Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever, leider van de Vlaams-nationalistische partij N-VA, kondigde aan Syriëstrijders uit het bevolkingsregister te schrappen. Bij terugkeer wacht hun helemaal niets meer, als het aan De Wever ligt.

Vader Bontinck bracht intussen naar buiten dat zijn zoon vóór vertrek naar Syrië was getrouwd met de Marokkaanse Farida uit Deurne, die inmiddels was bevallen van een drieling. Maar zoon Jejoen liet vanuit Syrië weten dat hij onmogelijk de vader kan zijn. Volgens vader Bontinck is zijn zoon in de val gelokt door de extremistische groep Sharia4Belgium. Maar Belgische Syriëstrijders die eerder al terugkeerden, zeggen Jejoen zelf actief optrad als ronselaar.

    • Tijn Sadée