Zwolse opleiding journalistiek Windesheim weer voldoende

Hogeschool Windesheim Zwolle. Foto ANP / Koen Suyk
Hogeschool Windesheim Zwolle. Foto ANP / Koen Suyk

De journalistiekopleiding aan Hogeschool Windesheim in Zwolle is weer op orde. De hogeschool meldt vandaag dat de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) de opleiding weer voor zes jaar heeft geaccrediteerd. Vandaag bleek dat de Hogeschool Zeeland ook enige tijd onterechte diploma’s verstrekte.

De opleiding journalistiek aan Windesheim werd vorig jaar ondermaats bevonden. De Inspectie van het Onderwijs noemde de situatie op de christelijke hogeschool zorgelijk. Meerdere leerlingen hadden ten onrechte een diploma gekregen. Daarop moest Windesheim met een verbeterplan komen. De beoordelingscommissie bezocht de opleiding journalistiek in juni en nam steekproeven van afstudeerdossiers. De NVAO oordeelde volgens de hogeschool dat het niveau van de bachelorstudenten is verbeterd en het predicaat ‘voldoende’ krijgt, aldus persdienst Novum.

Hogeschool Zeeland gaf onterecht diploma’s

In drie jaar tijd heeft negentien procent van de leerlingen van de communicatieopleiding aan de Hogeschool Zeeland ten onrechte een voldoende gekregen voor de bachelorscriptie, zo meldt de NOS op gezag van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Daarnaast is in twaalf procent van de gevallen de eindbeoordeling dubieus.

De hogeschool in Zeeland is in december ingelicht en heeft daarna een verbeterplan opgesteld. De NVAO-commissie zou enthousiast zijn over het plan. De hogeschool heeft tot maart de tijd om de verbeteringen door te voeren. Het is nog niet duidelijk wat er met de onterecht afgestudeerden gaat gebeuren. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de hogeschool.

Algemeen directeur Adri de Buck zegt tegen Omroep Zeeland dat alle afgestudeerden inmiddels aan de eisen voldoen. De afstudeereisen zouden in 2010 al sterk zijn verhoogd, zodat alle studenten die na dat jaar afstudeerden aan de eisen voldoen. De Buck noemt het tegen de omroep spijtig dat de NVAO “oude koeien uit de sloot haalt”.

De Hogeschool Zeeland werd eerder deze maand in de Keuzegids Hbo Voltijd als beste grote hbo-instelling van Nederland beoordeeld.

    • Mirjam Remie