‘Zebra zebra’ verpakt ernstig thema in geestige beelden

„Ze zijn zo mooi, met die wimpers als vlinders”, roept de één. „Dat is een probleem”, constateert een ander. Als er op een dag zebra’s verschijnen in een dorpje, reageert iedereen anders. De verlegen Monsieur Jacques (Joris Erwich) durft ineens zijn liefde voor de eigenaardige Hélène (Roos Hoogland) te tonen. Madame de Pompadour (Eva Zwart) betoont zich afkerig van de ‘vreemdedingen’, maar hoopt heimelijk dat een zebra haar meeneemt.

Zebra zebra is de eerste voorstelling van NTjong, de jeugdtheatertak van het Nationale Toneel. Regisseur Noël Fischer maakte een voorstelling die grotendeels in beeld wordt verteld. De vormgeving en de kostuums vormen het hoogtepunt.

Marianne Burgers maakte een zwart-wit decor als een levend stripverhaal. Op een tafel vooraan worden kanten stofjes, een handtasje en frutsels op fantasievolle wijze gecombineerd. De live projecties daarvan toveren het witte achterdoek om in onder meer een straat en een woeste autorit. Karikaturaal verschijnen en verdwijnen de vijf acteurs in deze verrassende beelden. Hun struise kostuums geven het geheel een absurdistische en romantische sfeer. Vormgeving en kostuums verpakken op deze manier het ernstige thema van ‘omgaan met verandering en vreemden’ in een wonderschone en geestige sensatie.

    • Brechtje Zwaneveld