Wie van de drie gaat met de Ring naar huis?

Morgenavond wordt bekend welk tv-programma het populairst is en de Televizierring wint. Maar het publiek heeft al een keuze gemaakt.

None

De organisatoren van de verkiezing van de Televizierring, die morgenavond weer wordt uitgereikt aan het populairste tv-programma van het jaar, weten al sinds een paar weken wie dit jaar de meeste stemmen heeft gekregen. Maar er is alle kans dat er tijdens de live-uitzending van het Gouden Televizierring Gala 2013 toch nog een andere winnaar uit de bus komt. „Ook voor ons is die uitslag soms heel verrassend”, zegt redactiechef Jeroen de Goeij van het blad Televizier dat de verkiezing jaarlijks organiseert. „Dat maakt die anderhalf uur altijd superspannend voor iedereen.”

Op 30 september werd de verkiezing afgesloten. Ruim een half miljoen mensen – een recordaantal – brachten hun stem uit via de Televizier-site. Daarop stonden honderd titels plus een vakje 101, waarop nog een andere titel kon worden ingevuld. De drie programma's die de meeste stemmen vergaarden, waren Wie is de Mol?, Flikken Maastricht en Divorce. Maar wie op de eerste, tweede of derde plaats eindigde, blijft een groot geheim. Morgenavond, zodra de tv-show begint, worden ze alle drie weer op nul gezet. Daarna kan de kijker opnieuw stemmen, per telefoon of sms. Aan het slot van de show wordt de winnaar bekendgemaakt.

Maar waartoe dient deze tweede stemronde? In werkelijkheid heeft de verkiezing toch al een winnaar opgeleverd? „Is dat raar? Nee, voor ons niet”, aldus De Goeij, „Het is gewoon spannender als er tijdens de uitzending wordt gestemd dan wanneer de uitslag weliswaar heel goed geheim is gehouden, maar toch van tevoren al vaststaat. Dat is nu eenmaal één van die wonderlijke eigenschappen van het medium televisie. En het vergroot ook de betrokkenheid van de kijkers. We hebben dit systeem in 1990 geïntroduceerd en sindsdien hebben we er nooit vragen over gekregen”.

Intussen klaagt Omroep MAX-voorzitter Jan Slagter, die deze zomer vergeefs campagne voerde om nominaties te krijgen voor zijn successeries Moeder, ik wil bij de revue en Heel Holland Bakt, dat het gebruik van internet, telefoon en sms altijd in het nadeel zal zijn van programma's die vooral een ouder publiek trekken met minder communicatieve vaardigheden. De Goeij is het met die stelling niet eens: „In de eerste ronde heeft Expeditie Robinson, dat momenteel qua kijkcijfers een superhit is, het minder goed gedaan dan Moeder, ik wil bij de revue dat veel oudere kijkers had. Geen van tweeën heeft de top-drie gehaald, maar daaruit blijkt wel dat programma's voor ouderen niet automatisch op achterstand staan. En neem het voorbeeld van Flikken Maastricht: de gemiddelde leeftijd van de kijkers is 53 jaar, en desondanks is die serie genomineerd.”

Ook vermoedt hij dat de jongere stemmen morgenavond getemperd zullen worden door het feit dat RTL 4 gelijktijdig de talentenjachtshow The Voice uitzendt en daarmee miljoenen kijkers – onder wie veel jongeren – zal wegtrekken van het door de AVRO geproduceerde Televizierring Gala. „Die kijken dan niet eens naar Nederland 1 en zullen dus ook niet meestemmen.”

    • Henk van Gelder