Herfstbuien verpesten groot deel van de spruitjesoogst in Zuid-Holland

Foto Rob Huibers

Twee Poolse arbeiders op een akker met spruitjes in het Zuid-Hollandse Sommelsdijk. Het land is bedekt met een laag water van 25 centimeter, na de langdurige regenval van afgelopen weekeinde.

De oogst is hierdoor niet helemaal mislukt. Landbouwvereniging ZLTO schat dat ongeveer 70 tot 80 procent van de oogst vorig weekend al binnen was.

„Veel gewassen, zoals aardappels worden in augustus en september geoogst, maar spruiten pas in februari. Dat dit soort van wintergewassen schade hebben ondervonden van de regen is ontegensprekelijk,” zegt een woordvoerder van ZLTO.

De totale schade van de recente regenval zal pas binnen enkele maanden zichtbaar zijn. De akkergrond kan door rottende planten zodanig zijn aangetast, dat pas in het voorjaar duidelijk zal worden of er opnieuw op deze akkers kan worden verbouwd.