‘Waarom zou ik ASML veranderen?’

In de turbulente chipindustrie wil ASML continuïteit bieden. Hightech is voorspelbaar, in de ogen van topman Wennink.

None

Er zijn nieuwe topmannen die maanden of jaren nodig hebben om in hun rol te groeien. Maar Peter Wennink, sinds afgelopen zomer hoogste baas bij chipmachinefabrikant ASML, presenteert de kwartaalcijfers of hij er al jaren zit.

En dat is ook zo. „In feite deed ik dit werk al vijftien jaar. Alleen praat ik nu veel meer met klanten en de buitenwacht.” Als financieel directeur van ASML was Wennink al degene die meestal het woord voerde. Toenmalig topman Eric Meurice voelde zich prettiger op de achtergrond – wie niet beter wist zou denken dat de rollen omgedraaid waren.

Gisteren presenteerde Wennink de kwartaalcijfers van de producent van lithografiemachines. Ondanks een lagere winst, te wijten aan eenmalige kosten voor de overname van het Amerikaanse Cymer, rekent Wennink voor de komende drie maanden op een recordkwartaal, met een geschatte omzet van 1,8 miljard euro. De eerste helft van 2014 wordt net zo goed als in 2013, verwacht ASML.

Hoe kan AMSL de ontwikkelingen in de chipmarkt zo exact voorspellen?

„Wij zijn niet zo afhankelijk van de macro-economische ontwikkelingen, maar van de innovatiecyclus. De ontwikkelingen in de mobiele markt zorgen ervoor dat chipfabrikanten hun apparatuur versneld moeten upgraden en investeren: chips moeten kleiner worden, en zuiniger.”

ASML laat zijn belangrijkste klanten mee-investeren in research. Wat levert dat op?

„We hebben dit jaar 1.350 nieuwe mensen aangenomen, van wie 900 voor onderzoek en ontwikkeling. Een groei van 20 procent.”

Was het niet moeilijk zoveel technisch talent te vinden?

„Nee. ASML trekt ook veel ingenieurs aan. Studenten beschouwen ons als een ‘universiteit met een fabriek’. We hebben nog wel honderden vacatures, maar die hebben we altijd.”

Wat wilt u als nieuwe topman veranderen?

„Waarom zou ik iets veranderen? ASML beleefde de beste vier jaren ooit . Wij moeten het hebben van continuïteit. De expertise zit in de top, maar vooral ook in de managementlaag en organisatie daaronder. We gebruiken veel flexwerkers, maar onmisbare kennis proberen we in dienst te nemen en te houden. Andere bedrijven voeren wel eens te veel veranderingen door, vind ik.”

Bedrijven als...?

„Ja zeg, dat ga ik je niet vertellen.”

    • Marc Hijink