Vorig jaar minder doden bij minder rampen

Inwoners van het plaatsje New Bataan dragen het lichaam van een slachtoffer van tyfoon Bopha. Foto Reuters / Erik de Castro

Vorig jaar zijn bij rampen minder mensen om het leven gekomen. Het aantal rampen, 552 in totaal, is het laagst van de afgelopen tien jaar. Vijftienduizend mensen vonden daarbij de dood.

Dat staat in het Wereld Rampen Rapport van het Rode Kruis dat donderdag wordt gepresenteerd. Bijna de helft van de rampen vond in 2012 plaats in Azië. De dodelijkste ramp op het continent was tyfoon Bopha, die begin december over de Filipijnen trok en het leven kostte aan 1900 mensen.

Minder rampen, meer schade

Hoewel het aantal rampen en doden is gedaald, was de schade per ramp groter. Dit komt doordat rampen steeds heftiger worden, en de weersomstandigheden steeds extremer. Orkaan Sandy bleek met ruim 37 miljard euro aan verwoestingen het schadelijkst van 2012.

De daling van het aantal slachtoffers door rampen is onder meer te danken aan technologische vooruitgang. Zo kunnen mensen via sms en sociale media snel gewaarschuwd worden bij bijvoorbeeld een naderende storm.

Armste gebieden hardst getroffen

In een aantal van de armste gebieden, zoals Afrika, is de toegang tot technologie verslechterd. Het aantal getroffenen door rampen groeide daar juist. Het Rode Kruis pleit er daarom voor de ‘digitale kloof’ tussen verschillende gebieden te overbruggen.

    • Laura Klompenhouwer