Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Van der Laan in gesprek met voor-en tegenstanders Zwarte Piet

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Foto ANP/Bas Czerwinski

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) wil in gesprek blijven over de bezwaren rond Zwarte Piet, maar zonder de sinterklaastraditie geweld aan te doen. Dat zei een ambtenaar namens de Amsterdamse burgemeester vanmiddag tijdens een hoorzitting op het stadhuis van de hoofdstad.

“De burgemeester is zich bewust van de gevoeligheid. In dat kader heeft hij vorig jaar ook gesprekken gevoerd met verschillende partijen”, zo vertelde de ambtenaar. “Dat wil hij ook dit jaar doen.”

Op de hoorzitting, waar aanwezigen hun emoties soms niet konden bedwingen, waren tientallen mensen aanwezig, zo schrijft persbureau Novum. Ze willen dat Amsterdam een sinterklaasintocht houdt zonder Zwarte Piet. Het zou een discriminerend fenomeen zijn. De discussie rond de hulp van Sinterklaas laait de laatste jaren vaker op.