Uitgelekt ‘bod’ Liberty Global vertraagt overname Ziggo

In de categorie Dat Zagen We Aankomen: kabelmaatschappij Ziggo bevestigt dat er overnamegesprekken gevoerd worden met Liberty Global, de Amerikaanse moedermaatschappij van kabelaar UPC.

Liberty Global is bezig met een overnamereeks van Europese kabelbedrijven en de inlijving van Ziggo (bijna drie miljoen klanten) staat hoog op de lijst.

In maart nam Liberty Global al een fors aandeel in Ziggo en eind juli breidden het bedrijf het belang uit tot 28,5 procent.

Gisteren werd bekend dat Liberty Global een bod – bedrag onbekend – op heel Ziggo heeft overwogen. Dat „voorstel voor een bod” is afgewezen, liet Ziggo in een summier persbericht weten. Die mededeling verscheen na overleg met toezichthouder AFM nadat de koers opeens omhoog was geschoten (aanvankelijk met 7,7 procent). De AFM houdt dat soort schielijke bewegingen nauwlettend in de gaten.

Een fusie tussen de twee grootste kabelnetten van Nederland lijkt logisch in een tijd dat de telecommarkt in een consolidatieslag verwikkeld is. Mobiele providers nemen elkaar over, vaste en mobiele netwerken worden samengevoegd. En de EU streeft naar één Europese markt.

De afgelopen maanden onderhandelden Ziggo en Liberty Global al over een vriendschappelijke overname. Het is voor hen een tegenvaller dat het voorlopige bod uitlekt; dit soort gesprekken kun je beter in alle stilte voeren. Het is makkelijker onderhandelen als aandeelhouders en financiële pers niet meekijken. Maar omdat Ziggo erkent dat er een bod gedaan is – en afgewezen – loopt de koers van het aandeel verder op. Gisteren sloot Ziggo bijna 7 procent hoger op ruim 31 euro. Dat dwingt Liberty Global ertoe een nog hogere premie te betalen om andere beleggers over de streep te helpen. De afstand tussen de onderhandelaars wordt daardoor groter en het kost extra tijd dat extra verschil te overbruggen.

In de koers van Ziggo, dat in maart 2012 naar de beurs ging met een openingskoers van 21,20 euro per aandeel, zit echter al een premie verwerkt die gebaseerd is op een mogelijke overname. Telkens als Liberty Global zijn aandeel vergrootte, steeg ook het aandeel in waarde. Die premie zal Liberty Global in het uiteindelijke bod niet nog eens willen overtreffen. Maar voor beleggers die later instapten moeten de Amerikanen wel met een aantrekkelijk voorstel komen.

Al heeft Ziggo het bod afgewezen, de onderhandelingen duren voort. Verwacht wordt dat Ziggo’s nieuwe topman, René Obermann, die in januari begint, nog net zijn eigen bedrijf kan gaan leiden.

    • Marc Hijink