Tour de France komt volgend jaar door België

Gesink en Ten Dam achterin de groep tijdens de vooraf zo gevreesde afdaling van de Col de Sarenne in de achttiende etappe van Gap naar de Alpe d'Huez, afgelopen zomer. Foto ANP / Bas Czerwinski

De Ronde van Frankrijk zal volgend jaar België aandoen met Ieper als startplaats van een etappe. Dat bevestigde oud-premier Yves Leterme vanochtend aan de redactie van Radio 2 West-Vlaanderen, meldt Sporza.

Leterme lobbyt al jaren om de Tour naar Ieper te halen, zijn thuisstad. Het evenement past goed in het programma rond de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Ieper werd zwaar getroffen door de oorlog.

Burgemeester: we kunnen iets moois presenteren

Burgemeester Jan Durnez zegt tegenover De Morgen:

“Ik denk dat we een decor kunnen zijn voor de Tour, qua omgeving en landschap maar ook de stad zelf. Ik denk dat we iets moois kunnen presenteren en heel wat mensen zullen bekoren om hieraan mee te werken.”

Durnez zegt tegen de krant dat hij nog niet officieel op de hoogte is gebracht door de organisatie. “Je kan niet veel vragen aan de Tour. Je kan enkel iets aanbieden, maar de ASO beslist uiteraard zelf.”

Twee jaar geleden kwam de Tour ook door België. Toen startte de 99ste editie van de Ronde in Luik.

Volgende week wordt het parcours van de Tour 2014 officieel gepresenteerd in Parijs. De 101ste editie van de Ronde van Frankrijk gaat op 5 juli 2014 van start in Leeds, op 27 juli is de aankomst in Parijs.

    • Marije Willems