Suriname boos over rol Nederlandse ambassade bij ontvoering

"De ambassade had moeten weten dat dit besluit een schending van de Surinaamse openbare orde tot gevolg zou hebben", aldus de Surinaamse minister van buitenlandse zaken Winston Lackin.
"De ambassade had moeten weten dat dit besluit een schending van de Surinaamse openbare orde tot gevolg zou hebben", aldus de Surinaamse minister van buitenlandse zaken Winston Lackin. Foto AP/Frank Franklin

Suriname tekent formeel protest aan tegen de rol die de Nederlandse ambassade speelde bij de ontvoering van een 7-jarig Surinaams jongetje. De ambassade verstrekte de in Nederland wonende vader van de jongen een noodpaspoort waardoor hij het jongetje kon meenemen.

“De ambassade had moeten weten dat dit een schending van de Surinaamse openbare orde tot gevolg zou hebben”, zei de Surinaamse minister van buitenlandse zaken Winston Lackin gisteravond, melden Surinaamse media.

Voor de uitgifte van het paspoort voor het jongetje bestond volgens Lackin geen enkele noodzaak. De jongen woonde bij zijn grootouders in Suriname, maar werd twee weken geleden uit school opgehaald door zijn vader, die hem mee terug nam naar Nederland. De vader kreeg assistentie van programmamaker John van den Heuvel, die opnames maakte voor zijn programma ‘Ontvoerd’. Volgens Van den Heuvel zijn het juist de grootouders die de jongen enkele jaren geleden hebben ontvoerd.

Kind moet terug naar grootouders

Gisteren besloot de rechtbank in Rotterdam echter dat de vader het kind in ieder geval voorlopig moet teruggeven aan de grootouders. Over het voogdijschap over het kind lopen al jaren verschillende rechtszaken in Nederland en in Suriname. De ambassade wist volgens minister Lackin dat die zaken nog lopen en dat het dus nog geen uitgemaakte zaak is wie de voogdij krijgt. “”Wij hebben informatie dat ze daarover voldoende geïnformeerd waren door de advocaat van de vader.”

De jongen was volgens Surinaamse media enkele jaren geleden met zijn moeder op vakantie bij zijn grootouders. Die zouden toen hebben ontdekt dat hun dochter door de vader werd mishandeld en besloten haar en haar zoon in Suriname te houden. De moeder overleed later, waarop de grootouders de zorg voor hun kleinkind op zich namen.

De advocaat van de grootouders, Monique Vos, liet woensdagavond al weten dat zij overwegen aangifte te doen tegen John van den Heuvel wegens ontvoering. Ook Suriname onderzoekt of het de programmamaker in verdenking kan stellen. Momenteel wordt alleen de vader hiervan verdacht. (Novum)