Strijd Spuiforum nadert apotheose

Den Haag beslist 31 oktober, maar deze week tekende zich al een meerderheid af in de raad, vóór nieuwbouw.

Een van de tweeëntwintig insprekers tijdens een vier uur durende, verhitte commissievergadering van de Haagse gemeenteraad is een tienjarig meisje met korte zwarte staartjes. Het danseresje lijkt door het management van het Koninklijk Conservatorium uitgekozen om haar aandoenlijk klinkende stem. De zin waarop ze geoefend lijkt te hebben: „Een gebouw waar het dak niet lekt als het regent en waarin geen spinnen en pissebedden in de douches zijn. Daar zijn we namelijk bang voor, weet u.”

Het is dinsdagavond 15 oktober en het onderwerp is, weer eens, de voorgenomen bouw van het zogenoemde Spuiforum, een cultuurcomplex met drie zalen voor drie bespelers: Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest en Koninklijk Conservatorium. Kosten: 181 miljoen euro.

Dat geld heeft de raad deze zomer al gereserveerd, dit tot opluchting van wethouders Marnix Norder (stadsontwikkeling, PvdA) en Marjolein de Jong (cultuur, D66). Het enige alternatief dat de raad nog beloofde serieus te bekijken is het ‘plan-Dooievaar’, genoemd naar een collectief van Haagse architecten. Zij willen de bestaande theaters uit 1987 opknappen en een leeg ministeriegebouw verbouwen tot onderkomen van het conservatorium.

Het architectenbureau Neutelings Riedijk, dat ook het Spuiforum zelf ontwierp, kwam eind vorige maand met een uitwerking van deze renovatievariant. Conclusie: nieuwbouw is 7,5 miljoen euro goedkoper.

De laatste tegenstand in de D66 bleek ermee gebroken. Afgelopen zaterdag was er een ledenvergadering van de Haagse partijafdeling waarop een trits van protestmoties en amendementen werd weggestemd. De tegenstand van partijcoryfeeën als oud-minister Laurens Jan Brinkhorst maakte weinig indruk. „Dinosaurus 66”, zei een partijlid badinerend.

Binnen de PvdA is het rumoer al ouder en luidruchtiger. In juli stapte het raadslid Mustafa Okçuoglu op. Hij vindt een duur cultuurcentrum ongepast in een tijd van groeiende rijen voor de voedselbank. Ook Gerard Verspuij is tegen de komst van het cultuurpaleis. Hij heeft aangekondigd tegen te stemmen. Maar hij lijkt alleen te staan in de fractie, waardoor zich een vrij stevige raadsmeerderheid aftekent vóór. Enige echte hindernis is nog de ledenvergadering van de Haagse PvdA-afdeling, op 28 oktober. Daar kunnen de leden hun politici terugfluiten. Dat deden ze in juli ook, toen de PvdA-fractie werd opgeroepen de renovatievariant serieus te nemen. Tegenstanders zullen vooral met het onderzoek schermen dat De Haagse Stadspartij heeft laten uitvoeren en waaruit zou blijken dat nieuwbouw niet 181, maar 240 miljoen euro zal kosten.

Ook spelen opiniepeilingen een rol, waaruit blijkt dat de Haagse bevolking in grote meerderheid tegen is. In maart zijn gemeenteraadsverkiezingen. Oppositiepartijen als GroenLinks hebben aangekondigd het Spuiforum er inzet van te maken.

Zover wil het college het niet laten komen. Op 31 oktober staat een laatste raadsvergadering gepland over het Spuiforum. Een definitieve stemming volgt.

Tot die tijd gaat de campagne van beide kampen door. Voorstanders hebben deze week zelfs een promofilmpje gepresenteerd, van 1,5 minuten. Bekende Nederlanders als de pianist Wibi Soerjadi, cabaretier Tijl Beckand en dirigent-violist Jaap van Zweden vragen de raad om een ja-stem. Van Zweden, met een licht Amsterdams accent: „Als er één orkest in Nederland een eigen zaal verdient die klinkt als een klok, is het het Residentieorkest wel.” Tegenstanders reageerden dinsdag vooral boos over het jonge insprekertje. De directeur van het Zeeheldentheater Jan Erik Noske sprak van „Kindermisbruik” en zei dat de directeur van het Conservatorium zich moest schamen. Die peinsde er niet over: „Wij zijn bezig het conservatorium goed te positioneren”.

    • Pieter van Os
    • Erik van Rein