Slechte jeugd gaat nooit voorbij

Drama //

Short Term 12

Regie: Destin Cretton. Met: Brie Larson, John Gallagher Jr., Kaitlyn Dever. In: 11 bioscopen.

Maak wat je kent. Dat advies aan beginnende filmmakers nam regisseur Destin Cretton met succes ter harte in Short Term 12, waarin hij een vroeger baantje in de crisisopvang verwerkte.

Short Term 12 begint en eindigt met tieners die het opvanghuis uithollen, op de hielen gezeten door hulpverleners. Routine – ze maken er grappen over: „Die keer dat je die witte broek droeg en diarree kreeg onder het rennen!” Zo werkt de opvang in Short Time 12: houd het licht, heb geduld, dring geen hulp op. Dan loopt er soms iets goed af.

Hulpverlener Grace (Brie Larson) is de ster. Zij probeert de tieners aan het praten te krijgen, maar is zelf een oester. Net als Mason (Gallagher Jr.) ziet ze haar werk als een roeping. Mason, die opgroeide bij warme adoptieouders, wil zijn tieners net zo’n fijne jeugd geven, Grace wil ze beschermen tegen wat haarzelf overkwam. Als Jayden (Dever) arriveert, een boos meisje in wie ze zich herkent, dreigt zich dat tegen haar te keren.

Short Term 12 schuwt geen kunstgreep om de kijker een documentair gevoel te geven: onvaste camera, gruizige beelden, ongepolijst geluid. Dat hij zo goed slaagt, ligt aan de goede smaak van Cretton, die de emotie in dit voorspelbare, maar strakke script nooit in vals sentiment laat ontaarden.