Schuldencrisis VS tot februari afgewend

None

Het politieke midden heeft op het laatste moment orde op zaken gesteld in Washington. De crisis over het zogeheten schuldenplafond is, in ieder geval de komende maanden, afgewend. De gedeeltelijke sluiting van de federale overheid wordt vandaag, na meer dan twee weken, opgeheven.

Vannacht stemden de Senaat en het Huis van Afgevaardigden in met een compromisvoorstel dat de Democraat Harry Reid en de Republikein Mitch McConnell hadden uitgewerkt. President Obama tekende het kort hierop. Voor de Republikeinen zit er, al met al, maar weinig in, zeker gelet op de felle toon die ze de afgelopen weken bezigden. De Republikeinse hardliners in de Senaat, Ted Cruz, Rand Paul en Mike Lee, gaven hun verzet op. Ook de oppositie in het Huis, de radicale vleugel van de Republikeinen daar, verkruimelde. Het is het gevolg, zei de Republikeinse senator Lindsey Graham, van een desastreuze strategie van de radicalen in de partij. „We hebben de maaltijd laten staan en nu een paar broodkruimeltjes gekregen.”

Het Huis van Afgevaardigden stemde anderhalf uur voor middernacht lokale tijd in met het plan. Vlak daarna, niemand weet het exacte moment, zou Amerika door het schuldenplafond zijn gegaan, wat betekent dat de overheid niet meer geld mag lenen om de rekeningen te betalen. Economen voorspelden dat dat de VS in een recessie zou storten.

De deal van nu stelt de ellende maar een paar maanden uit – dat is in het giftige klimaat van Washington momenteel het hoogst haalbare. Het Congres stemt volgens het plan in met verhoging van het schuldenplafond tot 7 februari volgend jaar. De federale overheid krijgt geld tot 15 januari. Intussen gaat een commissie met leden uit beide partijen bekijken waarop bezuinigd kan worden.

De Republikeinen leden vannacht een nederlaag. Ze schoten eerdere voorstellen af, die veel gunstiger voor hen waren. Ze wilden bovendien Obama’s nieuwe zorgwet torpederen, maar die wet blijft, op een kleine aanpassing na, intact. De hele avond vielen Republikeinen elkaar openlijk ruziënd aan. Radicalen beschuldigen McConnell en de Congresleden die meestemden ervan slappe knieën te hebben. Ted Cruz en zijn bondgenoten krijgen het verwijt de partij beschadigd te hebben. Het was uiteindelijk de groep in het midden, onder leiding van McConnell, die vlak voor het verstrijken van de deadline akkoord ging met de Democraten.

President Obama zei vannacht dat Washington „nu hopelijk een einde maakt aan de gewoonte van crisis naar crisis te besturen”. Maar alles wijst erop dat slechts een tijdelijke oplossing is bereikt, bedoeld om echt groot onheil te voorkomen. Sinds 2011 verzetten Republikeinen zich tegen het verhogen van de wettelijke limiet om geld te lenen. Keer op keer raakt het Congres hierdoor in een impasse, omdat het Huis door Republikeinen wordt gedomineerd, en de Senaat door Democraten. In de weken voor 7 februari zullen de Republikeinen waarschijnlijk opnieuw een crisis forceren om een nieuwe verhoging tegen te houden. In elk geval geeft de Tea Party het verzet tegen Obamacare nog steeds niet op. „Deze strijd is nog niet voorbij. Hij is pas net begonnen,” zei de Republikeinse Senator Marco Rubio.

    • Guus Valk