Ruim eeuw na Jaap Eden op Museumplein nu NK in Olympisch Stadion

Olympisch Stadion in Amsterdam. Foto ANP
Olympisch Stadion in Amsterdam. Foto ANP

Honderdtwintig jaar na de eerste wereldtitel van Jaap Eden op het Museumplein komt de schaatssport terug naar Amsterdam. In het Olympisch Stadion ligt in de maand februari een mobiele kunstijsbaan, waarop begin maart de Nederlandse kampioenschappen allround en sprint worden gehouden. ‘De coolste baan van Nederland’, heet het initiatief van sportmarketingbureau House of Sports en oud-schaatser Rintje Ritsma.

„Het ‘Bislett’-gevoel van vroeger, gecombineerd met de wereld van nu, dat is uniek”, zegt Ritsma. De viervoudig wereldkampioen verwijst hiermee naar de in 1988 gesloten buitenatletiekbaan in Oslo, waar ooit Ard Schenk en Harm Kuipers zegevierden, en sneeuwranden in plaats van plastic blokjes binnen- en buitenbaan scheidden. De Noorse koning noteerde er rondetijden op de eretribune.

Schaatsen is nu vooral een indoorsport, maar juist de weinige toernooien op een buitenbaan spraken de laatste jaren aan bij het publiek. Ritsma (43), die zelf nooit op Bislett schaatste, werd in 2001 wereldkampioen op de open baan in Boedapest, waar Sven Kramer in 2012 zijn rentree vierde met een Europese titel. Door weer en wind, wat hun prestatie een heroïsch karakter gaf.

Het initiatief van een aantal commerciële partijen voor een mobiele ijsbaan in Amsterdam wordt gretig omarmd door de KNSB. Tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji in februari 2014 worden er in het Amsterdamse stadion allerlei activiteiten voor recreanten en sponsors georganiseerd. Met ook een eventuele huldiging van medaillewinnaars.

Natuurijs op het Museumplein was in 1893 het decor voor de allereerste WK allround en de titel van Eden. Op de in 1961 geopende Jaap Eden-kunstijsbaan, bijna naast het oude Ajax-stadion De Meer, werden Schenk en Kees Verkerk groot.