Russen nog niet klaar met zaak-Borodin en eisen opnieuw straf

Een Rus bij de Nederlandse ambassade in Moskou demonstreert tegen het optreden van Nederlandse agenten tegen Borodin. ANP-EPA / Sergei Ilitsky

Terwijl de recent ontstane Nederland-Ruslandkroniek alweer een episode verder lijkt, zijn de Russen zelf nog niet klaar met een vorig voorval. Moskou wil vandaag nog aanvullende uitleg van Nederland over het incident rond de diplomaat Dmitri Borodin, die tien dagen geleden in Den Haag werd opgepakt.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontbreekt het laatste stukje uitleg van Nederlandse zijde nog, zo meldt het Russische persbureau Interfax. Rusland wil dat de verantwoordelijken voor de actie tegen hun tweede man in Den Haag worden gestraft. Het ministerie vindt dat het op hoofdpunten van de kwestie nog steeds geen reactie heeft gehad.

“We kunnen de excuses van Nederland niet beschouwen als afsluiting van wat er is gebeurd. Rusland heeft geen antwoord gekregen op enkele ‘sleutelvragen’ in de kwestie rond de arrestatie van Borodin.”

Het Russische ministerie laat wel weten dat het hoopt dat de recente gebeurtenissen niet leiden tot een verslechtering van de verstandhouding tussen Nederland en Rusland en dat de betrekkingen tussen beide niet zullen bekoelen.

Timmermans: herhaling van zetten

“We hebben de kwestie-Borodin nog niet achter ons gelaten”, zei de minister. Maar volgens Timmermans is de oproep van vandaag “puur een herhaling” van wat de Russen eerder hebben gezegd. Nederland heeft daar al eerder op gereageerd en zal dat opnieuw doen.

De Russische ambassadeur is vandaag weer op het ministerie van Buitenlandse Zaken langs geweest om te praten over de kwestie. Het gesprek met de Russen verloopt op een “zakelijke manier”, aldus Timmermans.

Aan de kabinetspositie verandert niet. Nederland bood eerder excuses aan vanwege de arrestatie van Borodin, maar Timmermans toonde begrip voor het handelen van de agenten. Rusland wil dat zij ook worden gestraft.

Niet alleen straf, ook schadevergoeding

Behalve om een straf voor de betrokken agenten zou het ook gaan om een vergoeding van de materiële en immateriële schade die de diplomaat en zijn gezin door de affaire hebben geleden.

De Russische president Vladimir Poetin eiste vorige week dinsdag niet alleen excuses van Nederland, maar ook dat de verantwoordelijken zouden worden gestraft. Dat laatste werd later die week herhaald toen de Russen de excuses van Nederland en het feitenrelaas over de arrestatie hadden ontvangen.

    • Jules Seegers