Republikeinen historisch impopulair na ‘rampzalige aanpak’ shutdown

De populariteit van Republikeinen heeft een historisch dieptepunt bereikt in de Verenigde Staten tijdens de langdurige shutdown van de regering. De partij leed, ondanks het akkoord van vannacht een ‘vernederende nederlaag’.

The statue of Grief and History, bij het Capitool in Washington.
The statue of Grief and History, bij het Capitool in Washington. Foto Reuters / Kevin Lamarque

De populariteit van Republikeinen heeft een historisch dieptepunt bereikt in de Verenigde Staten tijdens de langdurige ‘shutdown’ van de regering. De partij leed, ondanks het akkoord van vannacht een ‘vernederende nederlaag’ zo klinkt het vanuit alle kampen in de Amerikaanse media.

De media in de VS, ook de kranten en zenders die zich normaal gesproken achter de Republikeinen scharen, benadrukken de ‘total failure’ en de ‘disaster’ die zich heeft afgespeeld binnen de partij. Als gevolg van de zogenoemde shutdown moesten honderdduizenden ambtenaren zestien dagen lang onbetaald naar huis, en honderdduizenden anderen waren onbetaald aan het werk. Daarnaast is de economische groei waarschijnlijk aangetast. Economen schatten eerder dat de Amerikaanse economie dit jaar met 0,3 procentpunt langzamer zou groeien bij een shutdown van twee weken.

‘shutdown was gevolg van doelloze strategie’

De Republikeinen dragen hiervoor de verantwoordelijkheid volgens het Amerikaanse volk. Ook Guus Valk, NRC-correspondent in de Verenigde Staten, beschrijft vanochtend in nrc.next dat de Republikeinen een nederlaag hebben geleden door de sluiting van de Amerikaanse regering, een product van ‘een doelloze strategie’ van deze partij:

“Bij veel Republikeinen is afgelopen week het besef doorgedrongen dat de publieke opinie hen de schuld geeft van de politieke chaos. In een peiling van bureau Gallup stond de populariteit van de partij op het laagste punt in de geschiedenis, 18 procent.

Steeds duidelijker werd dat de Republikeinse strategie nergens heen ging. Obamacare werd niet serieus bedreigd, het is ongeveer het enige overheidsprogramma dat nu wel loopt. De Republikeinen hebben hoe dan ook een nederlaag geleden. Ze moeten uitleggen waarom Obamacare zo erg is dat het de sluiting van de federale overheid én de dreiging van een diepe recessie rechtvaardigde. De afgelopen weken is ze dat niet gelukt.”

McCain: de regering had nooit mogen sluiten

De partij werd en wordt ook door eigen leden zwaar bekritiseerd. Oud-presidentskandidaat John McCain gaf vorige week aan tegenover de conservatieve nieuwszender Fox News aan dat de Republikeinen nooit hadden mogen toestaan dat de regering sloot: “We moeten wakker worden. Het tegenhouden van Obamacare is onhaalbaar.”

‘The failed Cruzade’

Ted Cruz, door Valk omschreven als ‘de welbespraakte Republikeinse senator met gevoel voor politieke timing’, verloor de steun van politieke bondgenoten. Msnbc spreekt van ‘the failed Cruzade’. De krant die hem in het zadel hielp, de Houston Chronicle, sprak gisteren in een hoofdredactioneel commentaar bovendien van een mislukking:

“When we endorsed Ted Cruz in last November’s general election, we did so with many reservations and at least one specific recommendation–that he follow Hutchison’s example in his conduct as a senator. Obviously, he has not done so. Cruz has been part of the problem in specific situations where Hutchison would have been part of the solution. We feel certain she would have worked shoulder to shoulder with Sen. Susan Collins, R-Maine, in crafting a workable solution that likely would have avoided the government shutdown altogether. But we’ll never know.”

‘Optreden Boehner een ramp’

Ook John Boehner, voorzitter van het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden, ligt onder vuur omdat hij er de afgelopen weken niet in slaagde het Huis tot een akkoord met de Democraten te laten komen. The Washington Post omschreef zijn optreden als een ‘vernederende nederlaag’ omdat Boehner ‘alle controle over de meerderheid is zijn partij kwijt is’. De politieke nieuwssite Politico noemde zijn optreden daarna een ‘ramp’.

Op nieuwszender NBC stelt presentator en commentator Jon Karl dat na vandaag een groep Republikeinen vertrekt zonder enig resultaat te hebben geboekt terwijl het land een hoge prijs heeft betaald: “De Republikeinen in het huis van Afgevaardigden zijn duidelijk verliezers”, aldus Karl. Vorige week benadrukte hij al dat de shutdown volledig te wijten is aan de Republikeinen:

In het commentaar van The Wall Street Journal stelt de hoofdredactie dat Boehner zijn positie beter kan overdragen aan Harry Reid, de Democratische leider in de Senaat. Het is nu de vraag of en hoe de verhoudingen en posities na deze shutdown zullen veranderen binnen de partij. Talkshowpresentator Rush Limbaugh, de stem van een grote groep conservatieve kiezers, verzuchtte in zijn middagprogramma in een samenvatting van alle kritiek: “Ik heb nog nooit een partij gezien die zichzelf zo irrelevant heeft gemaakt.”