Rabobank schaft definitief bonussen af voor al het personeel

De Rabo-top zegt "ernstig rekening" te houden met "de gevoelens die breed in de Nederlandse samenleving leven als het gaat om de beloning van bankbestuurders".
De Rabo-top zegt "ernstig rekening" te houden met "de gevoelens die breed in de Nederlandse samenleving leven als het gaat om de beloning van bankbestuurders". ANP / Robin Utrecht

Met de benoeming van twee nieuwe bestuursleden heeft de Rabobank eveneens een maatschappelijk gevoelig besluit genomen. De twee zullen, net als de rest van de raad van bestuur en alle andere personeelsleden, geen bonussen meer ontvangen.

Eerder besloot de bank al over de jaren 2012 en 2013 geen bonussen uit te keren. Voorzitter van de raad van commissarissen Wout Dekker zegt in een persbericht dat met het besluit om volledig af te zien van “de variabele beloning” tegemoet wordt gekomen aan de belangrijkste stakeholders van de Rabobank: “Onze klanten en leden.”

“Daarnaast houden we ernstig rekening met de gevoelens die breed in de Nederlandse samenleving leven als het gaat om de beloning van bankbestuurders. De raad van commissarissen heeft geconcludeerd dat een variabele beloning van bestuurders niet meer goed verenigbaar is met de functie van een maatschappelijk verankerde bank zoals de Rabobank.”

Versoberde cao voor alle medewerkers

De twee nieuwe bestuursleden die vandaag werden gepresenteerd en per november actief worden, zijn Ralf Dekker (56) en Rien Nagel (50). Beide zijn al geruime tijd in dienst van Rabobank.

Eerder dit jaar kwam Rabobank al een versoberde nieuwe cao af voor haar 35.000 medewerkers in Nederland. Daarin is onder meer opgenomen dat tot en met 2015 een nullijn wordt gehanteerd voor de vaste salarissen. De bewuste cao voorziet eveneens in de afschaffing van de variabele beloning.