PvdA-voorzitter maant Rehwinkel tot solliciteren

PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt dat de vertrekkende Groningse burgemeester Rehwinkel „gewoon moet solliciteren, net als alle andere Nederlanders”. Rehwinkel (PvdA) is in opspraak gekomen omdat hij binnenkort begint aan een onbetaalde baan als rampenbestrijder bij een internationale organisatie in Barcelona. Intussen maakt hij aanspraak op wachtgeld, wat kan oplopen tot 46.500 euro.

Spekman wijst erop dat er een sollicitatieplicht is voor oud-burgemeesters die gebruikmaken van wachtgeld. „De overheid moet dat controleren en zo nodig sanctioneren.”

De PvdA-voorzitter is ook kritisch over de manier waarop Rehwinkel zijn vertrek naar buiten heeft gebracht. „De indruk is ontstaan dat hij lekker naar een warm land gaat op kosten van de gemeenschap. Dat is fout, en dat heb ik hem ook verteld.”

Op woensdag ontstond verwarring of de nieuwe functie van Rehwinkel werkelijk bestaat. Het Algemeen Dagblad berichtte dat de organisatie waar de oud-burgemeester gaat werken, niets weet van een aanstaande baan voor Rehwinkel. Spekman zegt daarover: „Ik heb Peter gesproken en hij zegt dat die baan wel degelijk bestaat en dat het op den duur een betaalde functie wordt. Dat geloof ik.”

Dat doet ook de gemeente Groningen, die gistermiddag verklaarde dat de functie in Barcelona komt en dat Peter Rehwinkel daar als ex-burgemeester aan de slag mag.