Politietop en vakbonden ruziën over klokkenluiders

Onderzoek naar lekken van vertrouwelijke informatie veroorzaakt grote spanning bij de politie.

De Politieacademie heeft een werkneemster voorwaardelijk ontslagen wegens het lekken van vertrouwelijke informatie naar de politievakbond ACP. Ze heeft een proeftijd van twee jaar opgelegd gekregen.

Na een intern onderzoek is de tweede man van de politieacademie, commissaris Jan Struijs, gerehabiliteerd. Ook Struijs was sinds 5 september buiten functie gesteld omdat hij werd verdacht van toespelen van vertrouwelijke informatie over een bestuurscrisis bij de Politieacademie aan de vakbonden en aan NRC Handelsblad. De voorzitter van het College van Bestuur van de Politieacademie, Leon Kuijs, heeft Struijs gisteren zijn „welgemeende excuses” aangeboden.

Het interne onderzoek naar het lekken van inlichtingen en de straf hebben tot hoogoplopende spanningen geleid tussen politietop en de twee grootste politievakbonden. De vakbonden zien het onderzoek als een oorlogsverklaring aan hun werk. De gestrafte functionaris is bestuurslid bij de Algemene Christelijke Politiebond ACP en Jan Struijs is lid van de Nederlandse Politiebond NPB. „Een lid van ons bondsbestuur wordt gestraft omdat ze informatie over de academie heeft gemeld. Het gaat niet aan een klokkenluider die haar plicht doet, aan te pakken en de veroorzakers van de problemen ongemoeid te laten”, zegt Gerrit van de Kamp van de ACP.

Voorzitter Han Busker van de NPB noemt de publiciteit op het intranet van de politie en het lekken van Struijs’ naam naar de media „een poging tot karaktermoord” op een „bijzonder gedreven politieman”. De NPB vermoedt dat Struijs is aangepakt omdat hij „in al zijn bevlogenheid een paar keer te vaak op de verkeerde lange tenen is gaan staan”. Volgens de bonden probeert de politietop door dit soort interne onderzoeken schandalen in de doofpot te krijgen.

De laatste maanden zijn er voortdurend problemen bij de Politieacademie, die op tien locaties in Nederland agenten schoolt. In april publiceerde deze krant het vertrouwelijke verslag van een onderzoek waaruit bleek dat er „een ernstige crisis in de opleiding van politieagenten” is. Sindsdien is er een nieuw bestuur bij de academie.

Volgens de bonden heerst „een angstcultuur” bij de politie waardoor agenten problemen nauwelijks durven melden. De NPB is blij dat Struijs is gerehabiliteerd. De ACP wil dat ook haar lid wordt gerehabiliteerd. Leon Kuijs zegt vanmorgen in een reactie dat hij de informatiepositie van de bonden niet wil aantasten, maar „wel wil benadrukken dat het hier om vertrouwelijke informatie gaat”.

    • Marcel Haenen
    • Annemarie Kas