Onschendbaarheid opgeheven van politici Gouden Dageraad

Woordvoerder Ilias Kassidiaris

Het Griekse parlement heeft gisteren besloten de parlementaire onschendbaarheid op te heffen van zes parlementariërs van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad, waardoor het strafrechtelijk onderzoek naar deze omstreden organisatie verbreed kan worden.

Drie van hen worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie, drie anderen, onder wie partijwoordvoerder Ilias Kassidiaris, van gewelddadigheden. Daarnaast zitten partijleider Nikos Michaloliakos, de tweede man van de partij en een andere parlementariër al vast, in afwachting van een proces wegens lidmaatschap van een criminele organisatie.

Leden en aanhangers van Gouden Dageraad zijn de afgelopen maanden betrokken geweest bij gewelddadige acties, vooral tegen buitenlanders. Een actief partijlid heeft vorige maand, gesterkt door een groep vrienden, een linkse rapper doodgestoken die campagne voerde tegen Gouden Dageraad. Een twintigtal partijaanhangers zit in verband met deze moord vast.

De brede coalitie in Griekenland is na die moord begonnen aan een campagne tegen Gouden Dageraad. Daarbij legt zij de nadruk op het strafrecht. Maar volgens Gouden Dageraad zijn de acties politiek gemotiveerd. „Ik word vervolgd voor mijn overtuigingen en niet voor mijn daden”, zei Panagiotis Iliopoulos, een van de zes parlementsleden.

Niet eerder sinds het einde van de militaire dictatuur in 1974 zijn parlementsleden gearresteerd. Gouden Dageraad kreeg vorig jaar achttien van de driehonderd parlementszetels. Gisteren stemden 246 parlementariërs voor het opheffen van de onschendbaarheid. Vandaag bespreekt het parlement een kabinetsvoorstel om de partijfinanciering aan Gouden Dageraad te staken. (AP, AFP, Reuters)