Onderzoek bij woning Russische ambassade na inbraak

Een koffer van de poltie voor een pand in de Banstraat. In de woning, die valt onder het beheer van de Russische ambassade, is ingebroken.
Een koffer van de poltie voor een pand in de Banstraat. In de woning, die valt onder het beheer van de Russische ambassade, is ingebroken. Foto ANP/Phil Nijhuis

De politie doet onderzoek na een inbraak in een woning in Den Haag die onder beheer valt van de Russische ambassade. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de woning geen diplomatieke vestiging is en dat toestemming is verkregen voor het onderzoek.

Een verslag van de NOS van de inbraak gisteravond:

De woning ligt aan de Banstraat. Een zegsvrouw verklaart tegenover persbureau Novum dat er forensisch sporenonderzoek wordt gedaan. Wanneer de inbraak precies plaatsvond en of iets is gestolen, weet de zegsvrouw niet. Ook is onbekend van wie precies toestemming is verkregen het onderzoek uit te voeren.


Grotere kaart weergeven

Ophef na oppakken diplomaat

Onduidelijk is nog of er een verband is met de inbraak en de huidige gespannen verhouding tussen Nederland en Rusland. Elf dagen geleden werd de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag door de politie in zijn woning aangehouden.

Deze arrestatie leidde tot woedende reacties in Moskou, waarna minister Timmermans van Buitenlandse Zaken enkele dage later namens de Nederlandse regering excuses aanbood, de arrestatie is namelijk in strijd met het Verdrag van Wenen. Moskou eiste gisteren nog aanvullende uitleg van Nederland over het incident rond de diplomaat.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontbreekt het laatste stukje uitleg van Nederlandse zijde nog. Rusland wil dat de verantwoordelijken voor de actie tegen hun tweede man in Den Haag worden gestraft. Het ministerie vindt dat het op hoofdpunten van de kwestie nog steeds geen reactie heeft gehad.

“We kunnen de excuses van Nederland niet beschouwen als afsluiting van wat er is gebeurd. Rusland heeft geen antwoord gekregen op enkele ‘sleutelvragen’ in de kwestie rond de arrestatie van Borodin.”

Greenpeace

Daarnaast is de bemanning van een onder Nederlandse vlag varend Greenpeace-schip in Rusland in september opgepakt en vastgezet. De milieugroep protesteerde in de Barentszzee tegen Russische olieboringen. Alle dertig opvarenden van de Arctic Sunrise van Greenpeace zijn formeel aangeklaagd voor piraterij. Een veroordeling voor piraterij kan in Rusland een celstraf opleveren van tien tot vijftien jaar.

Het Russische onderzoekscomité dat onderzoek doet naar de Arctic Sunrise zei eerder op het schip drugs te hebben gevonden. Mogelijk bereidt de commissie naar aanleiding hiervan zwaardere beschuldigingen voor.