Onafhankelijk waarnemer aangesteld bij Sensire

Staatssecretaris Martin van Rijn voerde eind augustus gesprekken met actievoerende medewerkers van de Achterhoekse thuiswerkorganisatie Sensire.
Staatssecretaris Martin van Rijn voerde eind augustus gesprekken met actievoerende medewerkers van de Achterhoekse thuiswerkorganisatie Sensire. Foto ANP / Vincent Jannink

Een onafhankelijke derde zal controleren of de aanbesteding van de thuiszorg in de Achterhoek goed verloopt. De waarnemer kijkt of de afspraken worden nagekomen die staatssecretaris Van Rijn maakte met thuishulporganisatie Sensire. Dat schrijft minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Rijn sprak af met de gemeenten dat de aanbesteding voor de thuiszorg zo snel mogelijk wordt afgerond en dat de medewerkers zo veel mogelijk bij hun oude cliënten worden ingezet. Pas als de aanbesteding is afgerond, hebben de medewerkers zekerheid over hun positie.

Sensire vroeg enkele maanden geleden collectief ontslag aan voor de vaste thuishulpen omdat de contracten met zeven gemeenten in de Achterhoek eind dit jaar aflopen en er nog geen zicht was op nieuwe afspraken. De zorgorganisatie kan zich niet permitteren dat ze het werk verliest, maar wel loon aan de hulpen moet doorbetalen. Hierdoor verliezen elfhonderd mensen hun baan.

FNV beschuldigde Sensire van een vooropgezet plan. Sensire zou het plan om alle thuiszorgmedewerkers te ontslaan anderhalf jaar geleden al hebben besproken met gemeenten. Volgens Abvakabo FNV zou Sensire hebben voorgesteld om de elfhonderd medewerkers in vaste dienst te ontslaan en terug te laten keren als goedkopere alfahulp. Dit zou de gemeenten namelijk een kwart miljoen euro aan kosten schelen. Sensire ontkent dat het ging om medewerkers waarvoor nu ontslag is aangevraagd.

Volgens de minister en staatssecretaris geven deze berichten uit de media het collectief ontslag “nadere inkleuring”, maar geven ze geen nieuwe relevante feiten of omstandigheden.

De Kamerbrief van Asscher:

Kamerbrief Reconstructie Ontslagprocedure Sensire

    • Mirjam Remie