Obama wil dat Congres zich richt op begroting en immigratiewet

President Barack Obama tijdens zijn toespraak op het Witte Huis in Washington. Foto AP / Jacquelyn Martin

Nu de shutdown voorbij is en het schuldenplafond tijdelijk verhoogd, moeten leiders in Washington zich richten op de inperking van de overheidsuitgaven, de hervorming van de immigratiewet en nieuwe landbouwwetgeving. Dat zei Obama zojuist in een toespraak op het Witte Huis. Het zijn onderwerpen waarover eveneens grote onenigheid bestaat tussen Republikeinen en Democraten.

Twitter avatar BarackObama Barack Obama President Obama: Let’s work together to make government work better—instead of treating it as an enemy or purposefully making it work worse.

De eerste prioriteit moet volgens Obama liggen bij het bereiken van een begrotingsakkoord. Gesprekken daarover beginnen dinsdag. Het akkoord dat Republikeinen en Democraten vannacht ondertekenden, werpt nieuwe deadlines op: tot 15 januari kan de overheid weer open en de regering kan in elk geval tot 7 februari geld lenen. Volgens Obama moeten beide partijen een begroting nastreven waarop schulden worden verminderd en ruimte vrij is voor investeringen in onderwijs en infrastructuur.

Groot verzet Republikeinen immigratiewet

Obama zei ook dat het Congres een immigratiewet aan het eind van dit jaar moet goedkeuren, voor versterking van de grensbewaking bij Mexico. De wet legt bovendien de weg open voor naar schatting elf miljoen illegalen om in een periode van dertien jaar het Amerikaanse staatsburgerschap te verkrijgen. De wet werd deze zomer met een meerderheid goedgekeurd door de Senaat. Dat was een historische doorbraak, schreef onze correspondent Guus Valk destijds in NRC Handelsblad:

Veertien Republikeinen stemden voor, met de Democraten. Maar het is twijfelachtig of de voorgestelde aanpassingen later dit jaar de eindstreep halen. Binnen het door de Republikeinen overheerste Huis bestaat groot verzet, ook bij Democratische afgevaardigden die vrezen voor hun herverkiezing.”

Obama beschuldigde nogmaals Republikeinen van impasse

Obama haalde vandaag verder hard uit naar zijn tegenstanders, de Republikeinen, die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de shutdown. De shutdown zorgde voor “onnodige schade aan de economie en de geloofwaardigheid van Amerika voor de rest van de wereld”, aldus de president.

“Er zijn geen winnaars. De frustratie over Washington is nog nooit zo groot geweest. Waarschijnlijk heeft niets meer schade berokkend aan de Amerikaanse geloofwaardigheid dan het spektakel dat de rest van de wereld de afgelopen weken aanschouwde. De shutdown heeft de vrienden van Amerika teleurgesteld, en onze vijanden aangemoedigd.”

Twitter avatar BarackObama Barack Obama “We come from different parties, but we are Americans first … Disagreement cannot mean disfunction.” —President Obama

Nieuwe diepe recessie afgewend

Vanmorgen ondertekende Obama een wet waarmee de shutdown, die zestien dagen duurde, beëindigd werd. Als er vandaag geen akkoord zou worden bereikt, zou de regering niet langer aan financiële verplichtingen kunnen voldoen. Dat zou niet alleen de Amerikaanse, maar ook de wereldeconomie flink kunnen beschadigen. Kredietbeoordelaar Fitch dreigde de AAA-status van de VS te verlagen als het niet tot een akkoord zou komen.

    • Mirjam Remie