‘NSA is nauw betrokken bij droneaanvallen CIA’

Een nieuw datacentrum voor de NSA dat deze herfst in gebruik wordt genomen.
Een nieuw datacentrum voor de NSA dat deze herfst in gebruik wordt genomen. Foto AFP/George Frey

De Amerikaanse inlichtingendienst werkt nauw samen met de CIA bij het uitvoeren van droneaanvallen. Dat heeft de Washington Post vannacht gemeld op basis van informatie van klokkenluider Edward Snowden.

De post beschrijft een zaak waarbij de NSA een e-mail onderschepte van de echtgenote van Hassan Ghul, een vertrouweling van Osama bin Laden. De informatie werd doorgespeeld aan de CIA, die de man in oktober 2012 in Pakistan met een drone om het leven bracht. Uit de documenten van Snowden waar de Post over beschikt blijkt dat het droneprogramma van de CIA sterk afhankelijk is van de spionagepraktijken van de NSA.

Afgelopen vrijdag gaf president Obama een persconferentie waarin hij de zorgen aanstipte over de NSA die zijn ontstaan sinds de eerste onthullingen van klokkenluider Edward Snowden:

De Post schrijft dat een groot deel van de informatie uit de documenten van Snowden niet is gepubliceerd, op verzoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Het onthullen van deze informatie zou een bedreiging kunnen vormen voor lopende operaties en de nationale veiligheid, aldus de krant.

    • Annemarie Coevert