NSA-baas Keith Alexander stapt op

John Inglis, links, en NSA-chef Keith Alexander praten in Washington over de activiteiten van de inlichtingendienst.
John Inglis, links, en NSA-chef Keith Alexander praten in Washington over de activiteiten van de inlichtingendienst. Foto Reuters/Jonathan Ernst

NSA-baas Keith Alexander stapt over een paar maanden op. Dat hebben functionarissen in de Verenigde Staten gezegd, meldt persbureau Reuters. Ook de tweede man van de inlichtingendienst, John Inglis, gaat weg.

Het vertrek van Alexander en Inglis zou niets te maken hebben met de omstreden afluisterprogramma’s waarvan klokkenluider Edward Snowden de afgelopen maanden details naar buiten bracht. De inlichtingenbaas had tegen eind april al besloten dat hij zou stoppen. Inglis gaat eind dit jaar met pensioen.

Een woordvoerder van de NSA liet aan Reuters weten dat Alexander in het voorjaar vertrekt. Hij werd acht jaar geleden onder president George Bush aangesteld en is daarmee de langst dienende chef van de dienst tot nu toe. Vermoedelijk grijpt president Barack Obama nu zijn kans om een nieuwe koers te varen met de inlichtingendienst.

Mogelijke opvolger al genoemd

Een mogelijke opvolger is volgens de functionarissen Michael Rogers, die nu nog werkt bij de marine. Zijn aanstelling staat echter nog niet vast.

Alexander heeft de activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendiensten de afgelopen maanden vaak en fel verdedigd. Volgens hem hebben de afluisterprogramma’s, zoals het PRISM-programma waarbij op grote schaal Europese burgers worden bespioneerd, tientallen potentiële terroristische aanslagen helpen voorkomen. De NSA houdt ook EU-diplomaten in Washington en bij de Verenigde Naties in de gaten, onthulde het weekblad Der Spiegel in juni.

    • Laura Klompenhouwer