NS past dienstregeling dit jaar minder vaak aan wegens winterweer

Reizigers wachten op de trein naar Harlingen tussen sneeuwbuien door.
Reizigers wachten op de trein naar Harlingen tussen sneeuwbuien door. Foto ANP/Catrinus van der Veen

De Nederlandse Spoorwegen rijden deze winter minder lang met een aangepaste dienstregeling. Daarnaast worden de eisen hiervoor verscherpt om de kans op treinuitval te verkleinen, zo schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld vanochtend in een brief aan de Tweede Kamer.

De huidige eis voor een aangepaste dienstregeling is het vallen van drie centimeter sneeuw, of een kans van 10 procent dat het kouder wordt dan tien graden vorst. Die kans moet deze winter 50 procent zijn. Bovendien wordt de eerste winterse dag, doorgaans een chaotische dag op het spoor, extra kritisch beoordeeld of een aangepaste dienstregeling echt nodig is.

Ook wordt sneller teruggekeerd naar een normale dienstregeling dan voorheen. Reizigersorganisaties hadden de vorige winter geklaagd dat de NS en Prorail wel erg snel overschakelen naar een aangepaste dienstregeling. Het kan nu dus voorkomen dat er om de dag een ander schema wordt aangehouden. Er was eerder juist voor gekozen langer met aanpassingen te rijden om dat soort jojo-effecten te voorkomen. De NS gaat verder zoveel mogelijk lange treinen inzetten om overvolle coupés te voorkomen.