Nooit berecht, nog altijd gevreesd

Zien Docu

De Uil van Athena: The Act of Killing

Canvas, 23.10-01.10 uur

The Act of Killing van Joshua Oppenheimer is een essentiële film voor iedereen die geïnteresseerd is in de bloedige geschiedenis van de twintigste eeuw. Maar ook voor wie dieper wil nadenken over wat precies het kwaad is – dieper dan een recente film als bijvoorbeeld Hannah Arendt voor elkaar kreeg. The Act of Killing bevat daarnaast interessante ideeën over de dunne grens tussen authenticiteit en rollenspel, tussen feit en fictie, zowel in de documentaire zelf als in de maatschappij. The Act of Killing laat op indrukwekkende wijze zien hoe film nog steeds gebruikt kan worden als een politiek wapen in een uiterst gevoelig debat over een zwarte bladzijde in de geschiedenis, in dit geval de Indonesische massamoord op een miljoen vermeende communisten, andere oppositionele krachten en etnische Chinezen in 1965. Regisseur Oppenheimer blikt terug op de bloedige gebeurtenissen van destijds met de daders en niet met nabestaanden van de slachtoffers, die nu – haast een halve eeuw later – in veel gevallen nog altijd te bang zijn om voor de camera te praten. Hij sprak met de criminelen en paramilitairen die het vuile werk indertijd moesten opknappen voor het leger en de politiek. Deze mannen zijn voor hun daden nooit berecht, maar worden nog altijd gevreesd en door sommigen zelfs bewonderd in het land.