Nieuwssite eBay-man: 250 miljoen

Pierre Omidyar, oprichter van veilingsite eBay, begint een nieuwsorganisatie die autoriteiten kritisch zal volgen. Glenn Greenwald, de journalist die met Edward Snowden de NSA-primeurs bracht, gaat een leidende rol spelen bij de website. Het startkapitaal is 250 miljoen dollar.

Omidyar (46) schreef gisteren in een blog dat hij een digitaal massamedium wil opzetten om onafhankelijke journalisten te ondersteunen en aan een breed publiek te helpen. „Ik wil doorsnee lezers transformeren tot betrokken burgers.” Omidyar is bezorgd over spionage en privacyschending door overheden en beschouwt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek als de beste remedie hiertegen.

Naam en verdienmodel van de site zijn nog onbekend. De opzet is breed: naast politiek is er aandacht voor sport, entertainment, technologie.