‘Nederland heeft toppositie in handel met Rusland’

◯ Waar ◯ Grotendeels waar ◯ Half waar ◯ Grotendeels  onwaar ◯ Onwaar

De website van het Nederland-Ruslandjaar
De website van het Nederland-Ruslandjaar

De aanleiding

Vergeet gedoe met diplomaten, gevangen Greenpeace-activisten en geweld tegen homo’s. It’s the economy, stupid.

Rusland is een ‘belangrijke economische partner’. Dat schrijft de organisatie van het – inmiddels omstreden – Nederland-Ruslandjaar enthousiast op zijn speciaal opgetuigde website. Sterker nog: Nederland heeft een ‘toppositie’ als handelspartner van Rusland. En dus is het nogal belangrijk dat we vrienden blijven. Of liever: nog betere vrienden worden.

En, klopt het?

‘Top’. Dat klinkt goed. Dat klinkt als ‘één van de beste’ zelfs – zo niet ‘dé beste’. Zijn wij echt zo belangrijk voor Rusland?

Nederland doet er inderdaad nogal toe voor de Russen. We zijn voor de Russen zelfs verreweg de belangrijkste exportbestemming. Maar liefst 14,4 procent van hun export ging vorig jaar naar Nederland. De uitgevoerde spullen hadden een totale waarde van ruim 56 miljard euro (of 2.400 miljard Russische roebel, zo je wilt).

Deze cijfers zijn afkomstig van de website World’s Top Exports. Het Russische nationale statistiekbureau – de officiële bron voor zulke cijfers – heeft zijn Engelstalige website niet verder bijgewerkt dan 2011. Maar ook in dat jaar ging het grootste deel van de export richting Nederland, met een totale waarde van ruim 46 miljard euro. Na Nederland komt er een hele tijd niks. Dan volgen China, Italië en Duitsland als belangrijkste exportbestemmingen. Naar die landen stuurde Rusland vorig jaar respectievelijk 6,4 procent, 5,3 procent en 4,5 procent van zijn waar.

Matroesjka’s en wodka alleen kunnen die 56 miljard euro moeilijk hebben opgebracht. Wat brengt Rusland hier dan allemaal heen?

Verreweg het grootste deel van de Russische export naar Nederland bestaat uit olie en gas, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo’n 90 procent van het totaal zelfs. Dat houden we niet allemaal zelf. Een hoop wordt doorgevoerd naar andere landen. „We hebben de grootste haven van Europa”, verklaart Van Mulligen. „Dat maakt ons voor Rusland een belangrijke bestemming.”

En andersom? De Russen staan lang niet zo hoog op ons lijstje van belangrijke exportlanden als wij op dat van hen. Rusland staat pas op nummer elf, blijkt uit gegevens van het CBS. Er ging vorig jaar voor ruim 7 miljard euro aan Nederlandse spullen naar Rusland. Dat klinkt als veel geld, maar dat valt in vergelijking met andere bestemmingen wel mee. Naar Duitsland – onze nummer één – exporteerden we bijna vijftien keer zo veel: 105 miljard euro.

Maar als het aan bv Nederland ligt, mag de export naar Rusland natuurlijk best verder groeien. Graag zelfs. In dat kader bracht Nederland vorige week nog een half miljoen bloembollen naar Rusland. Cadeautje. Maar vooral een aansporing natuurlijk. Koop die dingen!

En in dat kader organiseerden we dus ook een Nederland-Ruslandjaar. Alle beetjes helpen.

Conclusie

Nederland heeft een ‘toppositie’ als handelspartner van Rusland, zo valt te lezen op de website van het Nederland-Ruslandjaar. Nederland is dus belangrijk voor Rusland en andersom.

Dat klopt. Nederland is veruit de belangrijkste exportbestemming voor Rusland. Vorig jaar exporteerden de Russen nog voor ruim 56 miljard euro aan goederen naar Nederland. Dat klinkt goed. Top zelfs, als je enthousiast bent aangelegd. Daarom beoordelen we deze stelling als waar.

    • Teri van der Heijden