Muziek brengt chaos nabij

De geest is een donker woud. Een mens beweegt zich door een scala van identiteiten. Wij zijn niet meer dan het verhaal dat we onszelf vertellen. En soms gaat dat verhaal met ons aan de haal. Dat is het idee achter UrWald, de nieuwe multimediale muziektheatervoorstelling van componist Arnoud Noordegraaf en schrijver Adrian Hornsby. Aaron en Hélène leiden op het eerste oog een geordend bestaan, maar flashbacks laten iets anders zien. Hun bovenbuurman schiep ’s nachts met veel lawaai een woud in zijn woning. Via herinneringen, dood, schuld en waanzin ontvouwt zich een plot die eindigt in een echt bos, waar de schijn van orde is opgelost in bandeloze veranderlijkheid. UrWald is een innovatief samenspel van film en livemuziek, met verteller Porgy Franssen als bindmiddel. Hij vertelt parabels en orakelt over de zinloosheid van alles.

De geluidsbalans was niet steeds optimaal, zodat de filmdialoog soms slecht te verstaan was. Maar Noordegraafs spannende, ritmische muziek, uitstekend gespeeld door Nieuw Amsterdams Peil, was attractief. Vanaf de hectische openingsolo op piano, met woest hamerende noten, was de chaos vlakbij; zo bracht de muziek de boodschap pregnanter over dan de prekerige slotmonoloog van Franssen. Een koraal van rauwe akkoorden mondde uit in spectaculaire finalemuziek.

    • Joep Stapel