Moet de koning Rusland nog bezoeken?

Rusland luistert alleen naar stevige aanpak

Het is een principiële kwestie, zeggen voorstanders van het afzeggen van het bezoek van koning Willem Alexander aan Moskou: als een Nederlandse diplomaat gemolesteerd wordt, moeten daar repercussies op volgen. De Russen zijn harde jongens, die moet je ook hard tegemoet treden. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft zich zelf in die trant uitgelaten ten tijde van de crisis rond de chemische wapens in Syrië: „Als je soft wordt, zullen de Russen niets doen.”

Dat de Russische overheid de mishandeling van de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch veroordeelt en een onderzoek heeft ingesteld, doet daar niets aan af. „We weten hoe de Russen zo’n onderzoek doen: dat gaat een hele tijd duren”, zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel. „Dat hebben we gezien bij de dood van de [Nederlandse cameraman, red.] Stan Storimans in Georgië. Dit wordt allemaal buitengewoon ongemakkelijk voor de koning.”

Er is nog een reden om de koning in Nederland te houden, zegt Van Bommel. Het Concertgebouworkest maakt begin november een korte toernee door Rusland in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. De muzikanten overwegen om rondom die concerten een publiek statement te maken over de homorechten in Rusland, zo bericht dagblad Trouw vanochtend. Als dat gebeurt in bijzijn van het koningspaar, zal dat tot nóg meer diplomatiek ongemak leiden, aldus Van Bommel. „Het is een slecht idee om de koning tegen de achtergrond van dreigende relletjes naar Rusland te sturen.”

Het Russisch-Nederlandse vriendschapsjaar is een „rampjaar” geworden, vindt Tweede Kamerlid Sjoerdsma (D66). Hij stelt voor de rest van de feestelijkheden af te blazen. SP’er Van Bommel is het daarmee eens. „Het vriendschapsjaar is vooral een Nederlands feestje. Laten we dat gewoon vandaag afsluiten.”