Merkel en SPD in gesprek over regeringscoalitie

Merkel begon een dag na haar verkiezingsoverwinningop 22 september met verkennende gesprekken met de SPD. Foto AP/Markus Schreiber

De Duitse bondskanselier Angela Merkel van de CDU en de leiders van de SPD gaan praten over het vormen van een coalitie. Dat melden Duitse media vanmiddag.

Het groene licht voor de coalitieonderhandelingen komt na een rits verkennende gesprekken die sinds de verkiezingen van 22 september hebben plaatsgevonden. Deze week strandden de onderhandelingen tussen de Groenen en de christen-democraten.

Overleg met Groenen ketste af

De gesprekken tussen de Groenen en CDU/CSU liepen stuk op het wettelijk minimumloon dat de Groenen willen invoeren, schreef NRC-correspondent Frank Vermeulen gisteren.

Merkel heeft steeds op het standpunt gestaan dat loonafspraken geen zaak zijn van de staat maar van de werkgevers in onderhandeling met werknemers. Op dit moment werken zeven miljoen Duitsers op contractbasis op uurlonen die ver onder die 8,50 euro liggen. CDU en CSU vrezen dat een wettelijk minimumloon grote gevolgen heeft voor de loonkosten en veel werkgelegenheid zal kosten.

Ook de SPD is voor invoering van het wettelijk minimumloon, schreef Vermeulen. Wat er met die eis is gebeurd, moet nog blijken. De sociaal-democraten steunen de coalitiegesprekken in elk geval unaniem, liet de voorzitter van de sociaal-democraten, Sigmar Gabriel, weten.

Merkel grote winnaar verkiezingen

De partij van Merkel kwam bij de verkiezingen als grote winnaar uit de bus. Haar conservatieve ‘Union’ behaalde 41,5 procent van de stemmen, net geen absolute meerderheid. Haar oude coalitiepartner, de FDP, haalde de kiesdrempel niet en verdwijnt uit het parlement.

De bondskanselier gaf een dag na de overwinning aan dat ze openstond voor een coalitie met de sociaal-democratische SPD. Komende regeringsperiode wordt de derde termijn van Merkel als bondskanselier.

De coalitiegesprekken moeten volgende week beginnen.

    • Laura Klompenhouwer