Meer dan dat kleine zwarte jurkje

Coco Chanel was niet zomaar een ontwerpster, ze werd wereldberoemd In Den Haag opende zaterdag de expositie Chanel: de legende

Mantelpak (jasje), Gabrielle Chanel, Herfst/winter 1963/64
Mantelpak (jasje), Gabrielle Chanel, Herfst/winter 1963/64 Beeld Gemeentemuseum Den Haag

Redacteur mode

Krijgen we ooit genoeg van Coco Chanel? De Franse ontwerpster (1883-1971) staat de laatste jaren weer erg in de belangstelling: in 2011 kwamen er drie biografieën uit, in 2009 verscheen een film over haar vroege leven, en deze zomer was in Parijs een expositie te zien over haar beroemdste geur, Chanel No. 5. Dit weekend opende in het Gemeentemuseum in Den Haag ‘Chanel: de legende’.

De navolging van Chanel is een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling: er is een zaal met variaties op de little black dress, het kledingstuk waarmee Chanel in de jaren twintig wereldberoemd werd. Daar zitten prachtige jurken tussen, maar de opstelling is niet erg verrassend. Je kunt nog altijd geen modeblad openslaan zonder dat je om de oren wordt geslagen met het zwarte jurkje. De imitaties van het al even beroemde Chanelpakje zijn evenmin erg opmerkelijk – ook die zijn te verankerd in het collectieve bewustzijn om opzien te baren.

Dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de ontwerpen van Chanel zelf. Het is bijna magisch om de door Chanel gemaakte jurken uit de jaren twintig en dertig, haar mantelpakjes uit de jaren vijftig en zestig, sieraden uit de jaren dertig en de originele fles Chanel No. 5 van dichtbij te kunnen bekijken.

Interessant zijn eveneens de kledingstukken die door verschillende ontwerpers voor het huis werden gemaakt na de dood van Chanel en voor de komst van Karl Lagerfeld in 1983: smaakvolle, maar weinig sprankelende variaties op de stijl van Chanel. Waarmee meteen wordt aangetoond hoe geniaal Lagerfeld, van wie ook een aantal ontwerpen te zien is, met de erfenis van Chanel omgaat. Ook hij keert steeds terug naar haar herkenbare idioom: tweed, parels, goudkleurige kettingen, het pakje, de gewatteerde tas, het zwarte jurkje, de camelia, het logo. Maar in tegenstelling tot zijn voorgangers, inclusief Chanel zelf, vergroot hij die elementen naar believen uit, of gebruikt hij ze op een onverwachte en geestige manier, zonder dat het merk er minder chic van wordt.

Liefhebbers kunnen de droom ooit eens een Chaneljasje te dragen ter plekke laten uitkomen. Het museum kocht op internet twee recente Chaneljasjes, waarin bezoekers zichzelf mogen laten fotograferen.

Chanel: de legende. Gemeentemuseum, Den Haag. T/m 2 febr. 2014. Zie ook: gemeentemuseum.nl

    • Milou van Rossum