Maak toch een einde aan dat knuffeljaar voor Rusland

Homohaat, mishandeling, gevangen Greenpeace-activisten en boycots maken het Ruslandjaar ongewenst, vinden Jarico Vos en Tom Leijte.

None

Tsaar Poetin is tevreden. Zijn Heilige Rusland wordt stap voor stap gereinigd van elke homoseksuele uiting. Daarnaast is de belangrijkste oppositieleider in een schijnproces veroordeeld wegens ‘corruptie’. Ook wordt in de geladen, opgeklopte sfeer tegen Nederland en tegen homo’s in Moskou een Nederlands diplomaat mishandeld.

Met een welgemeend excuus vanuit Nederland voor het oppakken van een stomdronken Russische diplomaat was Vladimir natuurlijk niet tevreden. Het mooiste van alles is dat de Westerse leiders desondanks graag met hem op de foto gaan, vooral die malle Nederlanders!

Hoe het komt dat de Nederlanders dit jaar zo graag met Tsaar Poetin op de foto gaan? Zo fotogeniek is de beste man toch niet? Nee. Ons land viert dit jaar een bijzonder feestje met de Russen. Het jaar 2013 is het ‘Nederland-Ruslandjaar’ gedoopt. De landen vieren dat ze zo ontzettend goed met elkaar door een deur kunnen en intensiveren daarom de samenwerking.

Een deel van het Nederland-Ruslandjaar bestaat uit het versterken van de goede onderlinge relatie op juridisch gebied. Wat? Leest u dat nou goed? Jawel. Wij werken op juridisch gebied blijkbaar graag samen met een land waarin niet Vrouwe Justitia, maar een voormalige KGB-agent de rechtspraak domineert.

Voor het gemak wordt even vergeten dat Poetins rechters afgelopen juli de belangrijkste oppositieleider in een schijnproces tot vijf jaar cel veroordeelden. Navalny, die druk bezig was corruptiepraktijken aan het licht te brengen, werd veroordeeld wegens corruptie. Ook is het niet onwaarschijnlijk dat deze rechters de bemanning van Greenpeaceboot Arctic Sunrise veroordelen voor ‘drugshandel’. Om nog maar te zwijgen over Pussy Riot, de muziekgroep die vorig jaar voor twee jaar naar een strafkamp is gestuurd wegens het zingen van een protestlied.

De culturele samenwerking wordt door middel van het Nederland-Ruslandjaar geïntensiveerd. Belangrijk thema daarbij is het ‘vieren van de verschillen’. Verschillen tussen Nederland en Rusland zijn er zeker, maar het vieren daarvan is behoorlijk bizar. De Russische homogemeenschap wordt steeds vaker bedreigd, gediscrimineerd en buitengesloten. Treurig hoogtepunt hierbij was de rage om homo’s in de val te lokken, hen te vernederen of mishandelen en dit op film te registreren. Voor het gemak wordt vergeten dat homodiscriminatie gefaciliteerd wordt door de Russische regering door middel van de beruchte ‘anti-homowet’. Homopropaganda is sindsdien in Rusland verboden, homo’s mogen er niet meer hand in hand over straat.

Klap op de vuurpijl voor de Nederlands-Russische betrekkingen is de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou. Een week nadat een Russische diplomaat in Den Haag werd opgepakt omdat hij stomdronken zijn kinderen mishandelde, dringen toevallig twee ‘elektriciens’ het appartement van de 60-jarige Onno Elderenbosch binnen.

De Haagse politie was niet volledig op de hoogte van het uit 1961 stammende Verdrag van Wenen, maar excuses van Timmermans waren voor Tsaar Poetin blijkbaar niet voldoende.

Alles bij elkaar opgeteld zou de regering geen ander besluit kunnen nemen dan het beëindigen van het Nederland-Ruslandjaar, ondanks dat dit project ook als doel heeft de economische band tussen beide landen te bestendigen. Rusland is voor Nederland slechts een middelgrote handelspartner. Zo exporteren we bijna een kwart meer naar landen als Polen of Zweden dan naar Rusland. Deze handelsrelatie is geen reden voor een feestje. Ook is het onwaarschijnlijk dat het afbreken van het Nederland-Ruslandjaar de bestaande belangen schaadt, Rusland heeft Nederland namelijk nodig om haar producten over de wereld verscheept te krijgen.

Behalve dat de economische band niet sterk is, wordt voor het gemak even vergeten dat Rusland een van ‘s werelds meest onbetrouwbare handelspartners is. Omdat Rusland woedend is over de arrestatie van een van hun diplomaten in Den Haag, vinden de Russen plots dat Nederland haar tulpen en zuivel niet goed controleert. Rusland overweegt derhalve plots de import van deze producten op te schorten. „De veterinaire diensten in dat land tekenen de documenten zonder dat de producten zelf zijn gezien”, aldus de Russen over Nederland. Maar Nederland horen we daar amper over klagen. Dit jaar vieren we immers een feestje.

Het jaar 2013 is een omslagpunt voor Rusland. Niet omdat de betrekkingen zo sterk zijn aangehaald met Nederland, maar omdat het land van kaviaar en wodka definitief terugkeerde naar een autocratie. Poetin regeert als een tsaar over Rusland, dat steeds meer lijkt op het Heilige Rusland van de 19e eeuw. Het huidige Rusland is alles behalve een land om de betrekkingen mee te intensiveren en daar een feestje omheen te bouwen. De Nederlandse regering moet het Nederland-Ruslandjaar dan ook per direct afbreken. Dit betekent ook dat het staatsbezoek van Willem-Alexander in november naar Moskou afgezegd moet worden. Nederland moet zich niet langer laten vernederen door Rusland. Stuur de dominee naar het Rode Plein en laat de koopman maar een keertje thuis. De regering gooit haar geloofwaardigheid te grabbel als zij glimlachend prikwijntjes drinkt op PR-feestjes met een afschrikwekkende autocraat als Poetin.

    • Tom Leijte
    • Jarico Vos